Traka

4 star film – Ali, umetnost pod plaštom sporta 

Ali - Under stars

Majkl Men je svoj čovek. Uspeo je to da opstane i kao režiser. Ako vam kaže da će raditi dramu o Aliju, velikom šampionu i čoveku, znajte da će biti drugačije od svega što ste očekivali. I to je pružio. Veliki kritičar Rodžer Ibert očekivao je beng i nagradio film sa samo dve zvezdice od četiri. Da li One take kontrira Ibertu? Apsolutno. To je suština ličnog utiska. Svi se razlikujemo. Majkl Men je prikazao čoveka koga lome, retko onog pred kamerama, nego istinskog čoveka, koga lomi vlada, pripadnici njegove vere, žene. Da li smo to želeli da vidimo?

Nesporazum

Publika je očekivala klasičan početak. Uzdanica se ubrzo uzdiže. Zatim pada, doživljava prosvetljenje i pobeđuje. Sa Majklom Menom? Ne ide tako. Ne baš tako. Ali polako.

Zanimljivosti

Režija: Majkl Men. Uloge: Vil Smit. Džon Vojt, Džejmi Foks, Džejda Pinket Smit, Majkelti Vilijamson. Budžet: 107-118 miliona odlara.

Vil Smit je primarno obdio ulogu Alija. Predomislio je tek kada ga je Ali pozvao i rekao da jeidni dobro izgleda kao on.

Vilm Smit i Majkl Men su predložili da se odreknu plata ako film propadne finansijski.

Čarls Šaford koji igra Džordža Formena u filmu, dobio je dozvolu da Vilu Smitu zadaje prave udarce

Vil Smit je ustajao u pola sedam svaki dan ne bi li dovelo svoje telo u ono koje je ličilo na Alijevo.

Majkl Men i Vil Smit su obojica hteli Džona Vojta za ulogu Hauarda Kosela.

Film je bio u takozvanom produkcijskom paklu. Oliver Stoun i Spajk Li pokušavali su da ga izrežiraju.

Vil Smit je jednog od sparing partnera udario toliko jako da mu je proizveo potres mozga

Nominovan za dva oskara – Najbolju muška uloga – Vil Smit, najbolja sporedna muška uloga – Džon Voit

4 star status

Ne očekujte film sa prepunom akcijom i bokserskim udarcima. To ste već dobili u dokumentarcima. Ne očekujte Alija koji je slatkogovoreći sve vreme. Očekujte dozu realnosti. Pritisak nacije islama, države, bokserske komisije, žena (njegovom greškom poslednje). I onda procenite Muhameda Alija. Majkl Men je namerno uneo sporost i onaj osećaj iza kulisa i to je odradio maestralno. Ako niste spremni za taj put, napustite objekat, ali ako jeste, spremite se za duboku emociju puta koju je sam Ali doživeo.