Traka

4 star film – Dobri momci (Nice Guys) 2016

1977. godina je u Los Anđelesu. Jedan lik (Rajan Gosling) je privatni detektiv koji nema osećaj za miris. Tako nije osetio plin u kući i žena mu je izgorela sa sve kućom. Drugi je…..pa isto komplikovan tip, Rasel Krou. On posećuje likove za koje ima poruku, a ta poruka uglavnom nije fina niti je fino preneta. A uvek je želeo da bude privatni istražitelj.

Ovo je početak ludila a ništa nismo ni objasnili. Bitno je ovo. Ili ćete ga zavoleti ili ćete biti šokirani što ne kapirate radnju. Za nas je remek delo. Dovoljno je reći da nijedan od dvojice glumaca nije hteo da igrao ako drugi ne pristane. I videlo se da je tandem do bola. U startu filma obojica vrše naraciju nad svojim životom, i tu vidimo da nas čeka specijalan film.

U bioskopu nas je bilo možda petoro. U pola filma ortak se okrenuo drugaru i zapitao ga: “Šta se ovde kog đavola dešava?” Likovi nisu srećni, događaju im se loše stvari, ali sve je konfuzno i opet vrlo duhovito. Pornografski filmovi, zagađen vazduh, plaćene ubice, mafija i ostalo. Imajte ideju da je nastalo iz uma čoveka koji je napisao scenario za Smrtonosno oružje, i izmislio Martina Rigsa i Rodžera Murtoa. Da ne pričamo još da je ovo delo nastalo od čoveka koji je napravio Kiss Kiss Bang Bang, isto briljantan čudnovat film.

Dobri momci možda ne pobeđuju, i stvari se ne menjaju, ali to ih ne sprečava da probaju i ponekad straobalno pogreše. A često uopšte nisu toliko dobri momci. Ludačka vožnja.