Traka

50 godina od jednog od najboljih YU rock albuma

Bend Time je osnovan 1971. godine nakon što je Dado Topić napustio čuvenu Korni grupu legendarnog i nedavno preminulog Kornelija Kovača.

Naredne godine izašao je, jednostavno nazvan album, Time. Postalo je odmah jasno da je ovo nešto neverovatno. Ovo nije bio jugoslovenski zvuk. Ovo je bilo u rangu sa najjačim američkim i engleskim bendovima, i onim što su tada imali u ponudi. A imali su svega. Dovoljno je napomenuti da se u tim trenucima snimao The dark side of the moon od Pink Floyda.

Ekipa: Dado Topić, Vedran Božić, Tihomir Pop Asanović, Brane Živković – Lambert, Mario Mavrin i Ratko Divjak

Album se sastoji od pet pesama i traje malo duže od 30 minuta. Ostavljeno je dovoljno vremena za improvizaciju i solaže, a finalna stvar – Za koji život treba da se rodim, traje predivnih i nekad se čini nedovoljnih 10 minuta. U pitanju je rok simfonija. Ljudi i danas nisu sigurni kako je ovakav album u ono doba nastao na ovim prostorima.

Proglašavan večitim pa često zaboravljan

Album je 1998. godine završio na 3. mestu najvećih YU rock i pop albuma u knjizi: YU 100: Najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike.

Bend je drugim putem išao. Posle još svega dva albuma, i ukupno šest godina saradnje, raspali su se i do dana današnjeg retko okupljali. To je dovelo do nekog zaborava na ovim prostorima. To znamo, jer kad smo otišli na koncert grupe Time (bez Dada Topića) sa legendarnom Zdenkom Kovačiček u Mikser haus, tamo je bilo svega par stotina ljudi. Naša sramota neizbrisiva.