Top read Traka

Anđeoski Glasovi 

Glasovi koji su nas uzdrmali

Anđeoski glasovi. Bili Holidej, Ela Ficdžerald, Sara Von, Dina Vašington, Nina Simoun…Bez preterivanja moglo bi se kazati, slušajući ove dame, da su u pitanju anđeoski glasovi, i ništa manje. Ove legendarne pevačice su obeležile gotovo ceo 20. vek u vokalnoj džez muzici pevajući neke od najlepših pesama drugih autora, a kreirajući i sopstvene. Ono što je za njih karakteristično, bio je trnovit put pun sukoba sa predrasudama koje su vladale u Americi, kao i saradnja sa velikanima poput Djuka Elingtona i Lui Armstronga.

Bili Holidej (7.april 1915. – 17. jul 1959)

Pevačica i tekstopisac, Bili Holidej, poznata još i kao Ledi Dej, rođena je u Filadelfiji i imala je teško detinjstvo. Njen otac, muzičar Klarens Holidej, nije oženio njenu majku, niti živeo sa njima. Pošto je njena majka bila prinuđena da radi raznorazne poslove, Bili Holidej je često vreme provodila pod starateljstvom drugih ljudi, uglavnom šire rodbine. Sa jedanaest godina bila je žrtva silovanja od strane komšije, da bi sa 14 ušla u svet prostitucije nakon prelaska u Harlem, Njujork. Sa 17 godina se upustila u svet muzike. Uglavnom je pevala po noćnim klubovima, da bi je 1932. godine upoznao producent Džon Hamond i pomogao da snimi prve pesme. Kao i mnoge druge, Hamonda je oduševila njena boja glasa i njen lični pečat koji je davala pesmama. Holidej je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pesama. Njene pesme, „God Bless the Child“, „Don’t Explain“, „Lady Sings the blues“ i „Fine and Mellow“ danas predstavljaju džez klasike, dok su čuvene i prerade kao „Strange Fruit“, „I am a Fool to Want You“, „Easy Living“ i druge…Usled preteranog konzumiranja alkohola i droge, Holidej je patila od ciroze jetre i imala je ozbiljnih srčanih problema, zbog kojih je i napustila ovaj svet 1959. godine.

Ela Ficdžerald (25.april 1917 – 15.jun 1996)

„Kraljica džeza“ i „Ledi Ela“ bili su neki od nadimaka ove fantastične pevačice. Poput Bili Holidej, i Ela je počela sa pevanjem u sedamnaestoj godini, a uskoro je upoznala Čik Veba u čijem će orkestru pevati narednih nekoliko godina. 1942. godine, Ela napušta grupu i počinje solo karijeru. Kod muzičkih fanova isticala se vokalnim rasponom od tri oktave, čistoćom tona, dobrom intonacijom i velikim mogućnostima improvizacije. U 59 godina dugoj karijeri, Ledi Ela je osvojila čak 14 Gremi nagrada i snimilia preko 70 albuma, a čuvene su bile i njene saradnje sa Luiem Armstrongom i Djukom Elingtonom.

Dina Vašington (29.avgust 1924 – 14. decembar 1963)

Bluz, gospel, pop i džez pevačica, kao i pijanistkinja, Dina Vašington važi za, možda i najpopularniju crnu pevačicu 50-ih godina prošlog veka. Dina je rođena u Alabami, ali se još kao dete preselila u Čikago. Nakon pobede na takmičenju za talente, sa 15 godina počela je pevati po klubovima, a uskoro je imala priliku upoznati  Bili Holidej. Debi za kuću Keynote napravila je pesmom „Evil Gal Blues“ , uz pratnju Lajonela Hamptona sa kojim je svirala sve do 1946. godine. „What a Difference a Day Makes“, „Am I Asking Too Much“, „Baby Get Lost“ i „Mad About The Boy“ su samo neke od pesama zahvaljujući kojima je ova svestrana pevačica postala popularna. Dina se udavala čak 7 puta a ovaj svet je napustila u tridesetdevetoj godini usled smrtonosne kombinacije lekova.