Life

Beogradske šetnje – Dedinje 

Druga BG šetnja vodi nas na Dedinje

Mogli biste se ovog ili nekog narednog predvečerja naći na kružnom toku blizu bolnice Dragiše Mišović na Dedinju. Sunce je zašlo i dan lagano prepušta primat mraku. Vrućina je zgasnula i duva prijatan vetrić. Uputite se u pravcu tramvaja 41 ka Partizanovom stadionu. Duž ulice vas očekuje lep red drveća a sa leva strane je niz zanimljivih kuća. Kako se približavate stadionu Partizana i spomeniku Arturu Takaču, tako se pogled širi i počinjete da uviđate ceo grad iza.

Muzej Jugoslavije

Popnite se do Muzeja Jugoslavije. Sednite iznad fontane sa svojim zanimljivim poigravanjima mlaza. Pogled iza je i dalje otvoren. Pravo vreme da se opustite i odmorite noge. Potom se ponovo spuštate ali prolazite kroz Hajd park. Naslov je stvoren za ovu atmosferu. Zaista čovek oseća da je nešto skriveno, davno zakopano, svima poznato ali nikad javno priznato. U toku šetnje kroz park, mrak gotovo apsolutno preuzima vlast. Stigli ste do “ćoška” parka. Nakon izlaza iz istog, otvara vam se pogled ka Kneza Miloša odakle se čuje brujanje motora i vazduh koji nose vozila sa autoputa.

Povratna ruta

Okrećete se od grada i penjete se uz Bulevar vojvode Putnika. Primećujete sa obe strane red drveća koji vas prati. Ova kratka šetnja završava se na kružnom toku Topčiderska zvezda odakle vas put nosi Užičkom. Prolazite ambasade, privatne škole, kuće diplomata. Mnogo istorije unosite u sebe. Posle nekog vremena isplivavate i nalazite se odakle ste i započeli ovu malu avanturu.