Life Top read

Domaćini i šampioni 

Retki trenuci u istoriji fudbala kad su domaćini postajali šampioni

U ovim danima, uveliko bismo sedeli ispred televizora, pod klimom, i gledali Svetsko prvenstvo. Nažalost ove godine moramo da čekamo do novembra. To ipak ne znači da ne možemo da se podsetimo nekih istorijskih trenutaka.

Urugvaj 1930 – Prvi šampionat sveta

Prvo zvanično prvenstvo održalo se u Urugvaju. 13 ekipa se prijavilo za šampionat, a među njima i Jugoslavija. Naša reprezentacija bila je jedna od tek četiri evropske ekipe na turniru. Može se slobodno reći da su glavne brige bile da počne prvenstvo, a da se posle pobrine oko pravila.

Naši momci su čudna pravila doživeli u polufinalnom duelu sa Urugvajem, koji nas je porazio 6-1, posle nekih čudnih sudijskih odluka. U finalu domaćini će savladati Argentinu 4-2 i tako pokrenuti jedan zanimljiv trend. Što se tiče Jugoslavije, mi ćemo u jednoj čudnoj ne skroz zvaničnoj odluci, zauzeti četvrto mesto bez prilike da se borimo za bronzu.

Italija postavlja tradiciju 1934. godine

Četiri godine kasnije, već su neka pravila postavljena. Šesnaest zemalja se kvalifikovalo za finalni turnir. 27 ih se borilo za ta mesta. Ovog puta, turnir će se održati bez nas. Sistem je bio jednostavan. Kreće se sa osminom finala, bez grupa. Italijani ubedljivo savlađuju Amerikance sa 7:1 i onda rezultatima po kojima će biti poznati ceo vek, pobeđuju Štaniju 2:1, Austriju 1:0 i u finalu Čehoslovačku 2:1 posle produžetaka.

Trideset dve godine čekanja – Engleska 1966.

Toliko dugo je bilo potrebno da domaćin podigne trofej. Pogodili ste. Desilo se to čuvene 1966. godine. Englezi će osvojiti jedini trofej na Svetskom prvenstvu i to protiv Zapadne Nemačke. Među golove domaćina biće ubrojen i onaj čudni od prečke, za koji bi današnja tehnologija imala svašta da kaže. I Nemci i Englezi bili su prvi u svojim grupama, i u eliminacionim mečevima slavili su samo sa golom razlike. Englezi su imali već čuven tim – Bobi i Džeki Čarlton, Hurst i Bobi Mur između ostalih. Sa druge strane nalazio se legendarni Bekenbauer. Posle regularnog dela bilo je 2:2. Domaćini su neizvesnost rešili u produžecima. Orilo se – Football is coming home.

Nemci i Argentinci po titulu – 1974. i 1978.

1970. godine u Meksiku, Brazil je osvojio treću titulu u četiri takmičenja i bio je glavni favorit 1974. godine. Ono što se zaboravili bilo je pravilo da je fudbal igra u kojoj na kraju pobeđuju Nemci. To se i desilo 1974. godine a činjenica koja vezuje ovo i naredno takmičenje, 1978. u Argentini, je ime protivnika. Holanđani se na ova dva turnira pojavljuju kao ozbiljni kandidati za tron. Krojf i njegova ekipa igra totalni fudbal koji razgaljuje navijače i poštovaoce fudbala. Drugim rečima, igrate protiv Holanđana i ne znate odakle biju.

Nemci su se spasli sa 2:1, a Argentinci sa 3:1. Do sledeće pobede domaćina, čekaće se tačno 20 godina.

Francuska 1998. godine – Zizu i ekipa

Biće to prvi šampionat sa 32 ekipe koji će trajati 32 dana i tako postati najduži turnir u istoriji. Brazil je oduvao konkurenciju četiri godine ranije i došao je kao apsolutni favorit. Ronaldo, Rivaldo, Bebeto, Kafu, Roberto Karlos i kapiten Dunga došli su samo da overe titulu. Počeli su čvrsto. Pobede protiv Škotske i Maroka. Zatim je Brazil naleteo na Norvežane koji su im uzeli sva tri boda. Ovaj poraz doći će u pravo vreme i Brazilci će u nokaut fazi biti nemilosrdni protiv Čilea 4:1, i izdržljivi protiv još jedne neugodne skandinavske ekipe, Danske (3:2). U polufinalu biće izbačen stari rival, Holandija i to na penale.

Francuska je, sa druge strane počela nemilosrdno. Pobede od 3:0 i 4:0 protiv Južne Afrike i Saudijske Arabije. I Francuzi su sa svojom all star ekipom (Dešamp, Zidan, Blan, Đorkaef, Tiram, Desai, Lizarazu i ostali) osetili jačinu Danaca koje će pobediti sa 2:1. Francuzi su do finala prešli trnovit put, ali zato će tamo gde je najbitnije, biti najbolji. Ljudi su gledali iz minuta u minut neprepoznatljivi Brazil i dva gola Zidana. Pečat na meč doneće Emanuel Peti u kontri, 3:0. Francuska postaje šampion prvi put, i to u sred Pariza.

Koliko ćemo čekati?

Nije pametno prognozirati. Ipak, znajući da je 2022. domaćin Katar, a 2026. SAD, Kanada i Meksiko, postoje velike šanse da će proći minimum 32 godine do novog domaćina – šampiona