Traka

Ekspert za pitanja morala i pravde 

Pitanja morala na filmu: Sidni Lamet

Moral. Jedna od glavnih tematika čuvenog režisera. Sidni Lamet je umro 9. aprila 2011. u 86. godini života. Iza sebe je ostavio preko 40 filmova i pet nominacija za Oskara. Glavna tema njegovih ostvarenja, bila je borba za pravdu i očuvanje ličnog morala.

12 gnevnih ljudi

Delo koje je prvo ugledalo svetlost dana bilo je možda i najbolje Lametovo od svih, ne samo njegovih ostvarenja, već i holivudskih. U pitanju je film „12 gnevnih ljudi“ (1957) sa Henrijem Fondom. Kao što i naslov kaže, 12 muškaraca u jednoj prostoriji, u ulozi porotnika, odlučuju o sudbini mladića optuženog da je svog oca lišio života. Deluje kao jednostavna postavka ali kako se klupko odmotava, možemo videti svu nemogućnost čoveka da u životu bude nepristrasan i pravedan kada sudi drugome. Motivi su raznorazni: nezadovoljstvo sopstvenim životom, rasne predrasude, zavist, strah od drugih, snishodljivost, čitav svet ljudskih osećanja i osobina. Nećemo previše otkrivati ljudima koji još nisu imali prilike da pogledaju ovaj film, ali možemo bez trunke oklevanja reći da je u pitanju Remek – delo svetske kinematografije. Film je imao toliki uticaj na druge čuvene režisere, da se među rimejkovima može naći i jedan od velikog Vilijama Fridkina (Isterivač đavola, Francuska veza) kao i Nikite Mihalkova, koji je doduše više iskoristio ovo ostvarenje kao podlogu za svoju sopstvenu poruku u filmu 12.

Velika ostvarenja

Dovoljno je još da spomenemo ostvarenja kao što su Serpiko, Pasje popodne, TV mreža i Presuda pa da bude jasno o kakvom majstoru je reč. Al Paćino je izvanredan kao Frenk Serpiko, pošteni policajac u Njujorku 60-ih i početkom 70-ih godina koji se suočava sa čitavim jednim svetom korupcije koji je zahvatio sve pore društva. U dugoj borbi sa vetrenjačama, možemo videti svakakve neprijatnosti kroz koje je prolazio ne bi li na kraju zaradio metak u lice i povukao se iz policije. Film je baziran na istinitoj priči o Serpiku, koji je nakon ove nesreće, svedočio o korupciji u Njujorku, i potom se povukao u Švajcarsku shvativši da jedan čovek ne može apsolutno ništa da promeni.

Princ grada

Na početku 80-ih godina usledila su još dva izuzetna filma kao što su Princ grada (Trit Vilijams) i Presuda sa Polom Njumenom u ulozi propalog alkoholičara advokata koji prihvata nemogući slučaj u nadi da će povratiti samopoštovanje. Najlepši trenuci u Lametovim filmovima, su borba glavnog lika sa samim sobom i sopstvenim moralnim normama koje mora izdati zarad određenog cilja. Tu je i bitka mladog idealiste u svetu promašenih i izopačenih figura koje sebe nazivaju ljudima, a jedinu životnu slast crpe iz moći, novca i slave. Ovakvu borbu pojedinca, pored već pomenutog Serpika, možemo videti još u filmovima Pitanja i odgovori (Q & A) iz 1990. godine, kao i Noć pada na Menheten sa Endijem Garsijom, Janom Holmom, Ričardom Drafusom i Džejmsom Gandolfinijem u glavnim ulogama.

Poslednji filmovi

Poslednja dva Lametova filma takođe su doživela veliku popularnost među gledaocima. U filmu „Proglasite me krivim“, interesantnu glavnu ulogu igra Vin Dizel prikazujući kriminalca Džekija DiNorsija koji u najdužem suđenju mafiji, odlučuje da samog sebe brani pred licem pravde. Film je baziran na istinitim događajima i vrlo duhovito prikazuje šaradu pravnog sistema, u kojem grupa advokata i kriminalaca osumnjičenih za raznorazna zlodela, svojom slatkorečivošću mogu izboriti slobodu. Sa druge stran, film je višedimenzionalan i uklanja predrasudu da je svako ko je u životu počinio neko loše delo, najobičniji nitkov. Među ovim ljudima možemo videti iskrena prijateljstva i ljubavi prema svojim izabranicama i porodici.

Sidni Lamet se od sveta filma oprostio na pravi način delom „Pre nego što đavo sazna da si mrtav“ . I ovoga puta oko sebe je okupio ekipu prvoklasnih glumaca kao što su, Filip Sijmor Hofman, Alber Fini, Itan Houk i Mariza Tomei. Ponovo bez želje da otkrivamo previše ljudima koji tek imaju nameru da ovo ostvarenje pogledaju u skorije vreme, ukratko ćemo reći da je u pitanju nekoliko nezamislivih činova izdaje unutar prosečne američke porodice i posledica po istu.

 Za kraj našli smo za shodno da vam preporučimo listu od 10 filmova u periodu od 50 godina koje bi svakako valjalo pogledati.

1. 12 Gnevnih ljudi (1957) – Henri Fonda, Li Kob, Džek Vorden

2. Serpiko (1973) – Al Paćino, Alan Rič, F. Marej Abraham

3. Pasje popodne (1975) – Al Paćino, Džon Kazale

4. TV mreža (1976) – Fej Danavej, Robert Duval, Vilijam Holden, Piter Finč

5. Princ grada (1981) – Trit Vilijams, Džeri Orbah

6. Presuda (1982) – Pol Njumen, Džek Vorden, Šarlot Rempling

7. Pitanja i odgovori (1990) – Timoti Haton, Nik Nolti, Armand Asante

8. Noć pada na Menhetn (1996) – Endi Garsija, Ričard Drajfus, Jan Holm

9. Proglasite me krivim (2006) – Vin Dizel, Ron Silver, Piter Dinklidž

10. Dok đavo ne sazna da si mrtav (2007) – Itan Houk, Filip Sijmor Hofman, Albert Fini