Traka Uncategorized

Genijalni muzičari koji su patili od šizofrenije

Bilo je strašnih muzičara koji su se borili sa raznim psihičkim oboljenjima. Šizofrenija, bipolarni poremećaj i depresija odveli su mnoge muzičke talente i izuzetne tekstopisce i do samoubistva. Danas ćemo se pozabaviti trojicom muzičara koji su patili od šizofrenije.

Sid Baret – Pink Flojd

U pitanju je čovek koji je praktično stvorio Pink Flojd. Ime benda nastalo je od imena dvojice bluz muzičara Pink Andersona i Flojd Kaunsila. Sid Baret je učestvovao u radu na prvom albumu benda a u toku snimanja drugog, njegovo mentalno zdravlje je postajalo sve gore i gore i pre finiša albuma napustio je bend. Kod nas se o Baretu može pročitati dosta u knjizi Pink Flojd – Kad svinje polete. Svi naredni albumi od odlaska Bareta snimani su sa osećajem odavanja počasti ovom muzičaru uključujući pesmu Shine on you crazy diamond. Treba takođe znati da 9. novembra u Sava centru svira Brit Floyd, izvrsni engleski cover bend. Baret je umro sa 60 godina, 2006.

Brajan Vilson (Beach Boys) i Piter Grin (Fleetwood Mac)

Brajan Vilson je genijalno komponovao i pisao tekstove za bend Beach Boys. Nažalost, vrlo rano je počeo sa nervnim slomovima i već 1968. godine imao je generalno manju ulogu u bendu Beach boys. Ne bi bilo loše pogledati film iz 2014. godine pod nazivom Love and Mercy. Vilsona kao mlađeg tumači Pol Dejno (Ridler u poslednjem Betmenu) i čuveni Džon Kjuzak.

Kada pričamo o 60im godinama, treba istaći ovo: U jednom trenutku, Erik Klepton izlazi iz benda DŽon Mejal i Bluzbrejkersi i menja ga Piter Grin. O Piteru Grinu smo skoro pisali pa nećemo mnogo daviti. Grin je napravio bend Flitvud Mek čiji je član bio određeno vreme. Bend je posle malo promenio pravac a Grin se vratio bluzu kada nije vodio bitku sa šizofrenijom. Bilo bi lepo pored Grinovih numera poslušati i album Blues for Greeny od Gerija Mura, posvećen ovom geniju.