Traka

Glumačke veličine koje uvek previdimo 

Dame i maestralne glumice

Jedan osvojen Oskar, još šest nominacija, jedan Zlatni globus i 4 osvojena Emija krase ove tri dame, a mi ih opet nekako zaboravimo, da li ime ili sam lik, sada je nebitno. Ispravićemo tu nepravdu.

Džoun Alen – Tragajući za Bobijem Fišerom, Nikson, Veštice iz Salema, Ledena oluja, Ukradeno lice, Kandidat, Beležnica, Bornova nadmoć, Bornov identitet

Da vas neko pita za ime, ne bi se nikada setili. Ali sećate se filma Ukradeno lice sa Nikolasom Kejdžom i Džonom Travoltom. Sećate se Travoltine žene. To je Džoun Alen. Rođena 1956. godine, relativno kasno se probila u filmskoj industriji. Ali devedesetih se za nju čulo. Igrala je maestralno Niksonovu suprugu uz Entonija Hopkinsa. U filmu Veštice iz Salema, parirala je Danijelu Dej Luisu u svakoj sceni. Kasnije je jurila Džejsona Borna u dva nastavka a mnogi je pamte i kao majku iz filma Beležnica (Notebook). Dugo je glumila na pozornici i televiziji pre prelaska na filmove.

Vajola Dejvis – Sumnja, Pomoć, Ograde, Udovice, Odred otpisanih

Vajola Dejvis, maestralna glumica koja je retko dobijala prave šanse. Gospođa koja uskoro puni 57 godina, probila se ulogom u filmu Pomoć (Help). Ali oni koji su pažljivo gledali, primetili su je još u filmu Sumnja sa Meril Strip. Tu je bila toliko dominantna da joj je uloga od 8 minuta donela nominaciju za Oskara. Kasnije će se udružiti sa Denzelom Vošingtonom u filmu Ograde. I pored očigledno sjajne glume. Vajola Dejvis kao da je osuđena da igra gradonačelnice, direktorke FBI, CIA i drugih specijalnih agencija.

Džin Smart – Fargo, Mer iz Istauna, Hacks, Nadzirači

Džin Smart kao da je dugo i tiho gradila karijeru čekajući svoje vreme. Igrala je u mnogim serijama i predstavama a može se reći da je zaista primećena pred širom publikom 2015. godine, svojom ulogom u maestralnoj seriji Fargo. Zadržala se na televiziji, ova gospođa rođena 1951. godine, i usledili su Nadzirači u kojima je briljirala kao cinični detektiv. Ipak, slavu je ukrala poslednjim ulogama u miniseriji Mer iz Istauna i seriji Hacks. U seriji Mer iz Istauna igra majku Kejt Vinslet, dok u Hacks igra poznatu komičarku. Ove uloge doneće joj nominacije za nagradu Emi, a Hacks će joj čak doneti i Zlatnog Globusa.