Traka

Hari Poter – Neverovatne filmske zanimljivosti #2

Neko vreme smo utihnuli a sada im se vraćamo ponovo. Na redu su zanimljivosti iz trećeg i četvrtog filma iz Hari Poter serijala. U pitanju su filmovi Hari Poter i zatvorenik iz Askabana i Hari Poter i Vatreni pehar.

Hari Poter i zatvorenik iz Askabana. Režija: Alfonso Kuaron. Uloge: Danijel Radklif, Ema Votson, Rupert Grint, Alan Rikman, Majkl Gembon, Dejvid Tevlis, Geri Oldman.

 1. Da bi se bolje upoznao sa troje glavnih glumaca, režiser Alfonso Kuaron je od Radklifa, Eme Votson i Grinta zatražio da napišu esej o svojim ulogama. Votsonova je napisala 16 strana, Radklif jednu, a Grint nije predao svoj rad.
 2. Alfonso Kuaron nije ni pročitao knjige niti pogledao filmove kada mu je ponuđeno mesto režisera. Tek na nagovor Giljerma Del Tora koji mu je rekao: “Ne budi glup” je pristao.
 3. Pošto je Ričard Haris umro, bio je potreban novi Dambldor. Ijan Mekelen je odbio ulogu pošto je već glumio u Gospodaru prstenova a i stoga što ga je Ričard Haris smatrao očajnim glumcem 😀
 4. Znajući koliko Radklif voli muziku, Geri Oldman mu je pri upoznavanju poklonio bas gitaru.
 5. U ugovoru režisera Kuarona bilo je naznačeno da ne sme psovati pred decom.
 6. Džoan Kej Rouling je osmislila dementore iz svoje borbe sa depresijom.
 7. Geri Oldman je prihvatio ulogu jer mu je trebao posao pošto nije glumio godinu dana. Takođe ju je prihvatio da bi zadovoljio želju svojih sinova.
 8. Dejvid Tevlis je bio prvi izbor za ulogu profesora Reimusa.
Tevlis i Oldman
Izvor: Screenshot YT

Hari Poter i Vatreni pehar. Režija Majk Njuel. Uloge: Danijel Radklif, Ema Votson, Rupert Grint, Rejf Fajns, Robert Patinson, Majkl Gembon, Geri Oldman, Timoti Spol.

 1. Rejf Fajns nije koristio nikakvu šminku ni masku za svoj nos. Da bi bio njegov lik strašniji, nos mu je digitalno otklonjen.
 2. Majk Njuel je za režiju dobio milion dolara, dok je za taj posao u prvom delu, Kris Kolumbus dobio 10 miliona.
 3. Dok je snimao svoje scene kao Dambldora, Majkl Gembon je ispod kostima nosio uličnu odeću a cigarete su mu bile ututkane u čarape.
 4. Prvi film koji nije počeo prvim kadrom skoncentrisanim na Harija Potera.
 5. Tokom snimanja scena u vodi, Danijel Radklif je zaradio dve infekcije uha.
 6. Henri Kavil, Supermen, je bio na audiciji za ulogu Sedrika Digorija, koja je na kraju otišla Patinsonu, Betmenu.
 7. Bila su potrebna dva dana da Rejf Fajns snimi svoje scene kao Lord Voldemort.
 8. Ovo je bila prva filmska rola Roberta Patinsona, a Majk Njuel je bio prvi Englez koji je režirao film iz franšize.