Life

Jesmo li naučili da je život u “malim stvarima”?

Možda je bolje pitanje, da li smo naučili da “male stvari” nisu uopšte male, već krucijalne? Filmovi su počeli malo da nas navikavaju na tu činjenicu. Perfect days, Nomadland, Za danas toliko. I teško je zaista to shvatiti. Prvo je bilo bitno roditi i biti supruga. Uporedo sa tim je bilo zaraditi, kupiti stan, auto.

U poslednje vreme je: biti poznat, prepoznat, praćen, značiti nešto – bilo šta. Sve to nas je toliko okruživalo. Gde izaći, šta obući, kako se postaviti. a onda je došla korona i svet je stao. Više količina nakita na vama nije bila bitna nikome. Nakit je ostao kod kuće, kao i vi. Kako sad pokazati ono što su nas učili da je bitno? Više slike iz privatnih aviona na instagramu nisu značile ništa.

“Sitnice” su ponovo postale važne. Ako su se dvoje ljudi upoznali na lažima, veze i brakovi su u koroni pucale. I verujte pucale su, znamo puno slučajeva. Sada su te “sitnice” kao dostojanstvo, pozitivan duh, smirenost, zahvalnost postale krucijalne za opstanak. Čak se učinilo da su premašile one “bitne”: biti poznat i glamurozan. Ali da li je svet zaista naučio? Želim verovati u to, ali….