Traka

Jul je mesec za Steely Dan 

Vanvremenska muzika za svako vreme

Matorci, ako niste dugo, sad je vreme da skinete sa police kasetu, disk ili čak ploču ovog legendarnog benda. Za mlađe idealna šansa da se upoznaju sa velikanima rock jazz scene, grupom Steely Dan. Često su za svoje izvedbe koristili ogroman broj muzičara, ali sam bend činili su Donald Fejgen i skoro pet godina pokojni, Volter Beker. Upoznali su se na Bard koledžu u Njujorku. Beker je vežbao svoju električnu gitaru u nekom kafiću kada je Fejgen prolazio i čuo ga. Fejgen je potom samo prišao i pitao “Hoćeš da napravimo bend?” Toliko je dovoljno nekada. Uskoro su otkrili da imaju slična muzička interesovanja.

To čuveno ime

Ko je čitao Vilijama S. Barouza, neće mu biti teško da se seti dilda iz Golog ručka. Naziv dilda? Steely Dan. Eto jednostavnog rešenja kako da se istaknete. Svirali su sa ogromnom ekipom vrhunskih muzičara, gde nikako ne treba zaboraviti Lerija Karltona.

Idealan scenario

Kad smo kod jula i Steely Dana, možemo dati par predloga. Uvek možete sami napraviti plejlistu. Naravno dobar predlog je i da izađete u baštu (ukoliko imate kuću), zavalite se u hlad oko sedam predveče. Zalegnete i pustite nekoliko albuma zaredom. Možda je najbolje hronološki. Can’t buy a thrill (1972), Countdown to ectasy (1973), Pretzel Logic (1974) i tako dalje. Albumi ovog benda su kao priča ili možda čak i roman. Jako su bogati sadržajem a na neki način i nenametljivi (u najboljem smislu). Za slušaoce koji se tek upoznaju sa bendom, možda treba krenuti od poznatijih stvari: Do it Again, Rikki don’t lose that number, Kid Charlemagne, The Royal scam, Josie, Babylon sisters, Hey Nineteen. Mi ćemo slušati uveče uz neke grickalice i flašu piva ili vina, dok sa terase gledamo prolaznike i automobile. Steely Dan je vanvremenska muzika za svako vreme.