Traka

Kad odsviraš pesmu iz duše pa dobiješ udarac flašom po glavi 

Priča o Džonu Martinu

Dok pregledavate ploče, i na Vikipediji tražite saradnje muzičara iz 70ih i 80ih godina, vrlo je moguće da vam promiče ime Džon Martin. Vreme je da se ta greška ispravi. Krenuo je iz folk rok pravca, opasno cepajući gitaru uz specifičan glas. Nije dugo vremena trebalo da prođe, da bi se osetile novine u njegovoj muzici. Bluz, rok, džez, soul uticaji, a pred kraj života je bio i pod uticajem trip hopa.

Flaša o glavu

Živeo je isključivo po svojim pravilima. Tako je i stvarao muziku. Bez preteranih kompromisa sa bilo kim. Ipak, uspeo je da odradi uspešne saradnje sa Dejvidom Gilmorom, Polom Velerom i Filom Kolinson (sa kojim je čak razvio blisko prijateljstvo) Još jednu legendardnu saradnju ostvario je sa gitaristom benda Free, Polom Kosofom. Imali su dosta svirki zajedno. Po pričama ljudi iz tog vremena, Kosof se na pola njih ne bi pojavio (problemi sa drogom). Martin je bio zverka. Tuča mu nije bila nepoznanica, naravno prethodno bi bio naliven alkoholom. Tako je izveo savršeno stvar So much in love with you a na gitari ga je pratio Kosof. Čista emocija, zalivena alkoholom. Dođe vam da se zagrlite i odjašete u sumrak. Ne i ovom dvojcu. Oni su odlučili da se pobiju, a tom prilikom je Kosof zveknuo Martina flašom po glavi. Tako bar glasi priča a bilo ih je puno o tom vremenu.

Ja sam Džon Vejn

“Neka nakaza je na bini” – ovako je Džon Martin predstavio na koncertu svog ortaka i genija, Dejvida Gilmora iz Pink Flojda. Odsvirali su par stvari a jedna od njih je bila Džon Vejn. Dubok prodoran glas vodio vas je kroz pesmu, sve do refrena kad Martin zaurla: I am JOOOOOHN WAYNEEE. Može se reći da je živeo kao naša ideja Džona Vejna iz filmova. Pio je poprilično a kao posledicu, dobio je amputiranje noge. Na to je samo prokomentarisao: Ja sam izabrao put i ja sam izabrao vozilo. Dogurao je do 60e godine. Organizam nije mogao da ga isprati. U nastavku vam ostavljamo top 4 omiljenih stvari.

Under my wing

Dont want to know

Watching her eyes

Walking home