Art kutak

Knjigom do zvezda i F. Skot Ficdžerald – Blaga je noć

Ove nedelje predstavićemo vam roman Francisa Skota Ficdžeralda ,,Blaga je noć” ( ,,Tender is the night”, 1934.) 

To je svojevrstan omaž njegovom turbulentnom i nesrećnom braku sa razmaženom, kapricioznom bogatašicom Zeldom Sajr, za koju će uprkos usputnim, ljubavnim aferama biti do smrti sudbinski vezan.

Ovaj uzbudljiv, neobičan roman prati ličnu istoriju, privlačnog, trezvenog, inteligentnog i uspešnog psihijatra Dika koji će venčati bogatu, ali duboko ranjenu, pacijentkinju jednog sanatorijuma. Isprva će on biti moćan i dominantan u toj ljubavi, a ona neshvaćena i izgubljena. Mondenski, lagodan život i njeni milioni će lagano uništavati Dikovu čistotu, idealizam i skoro sve talente i on će se u jednom trenutku, potpuno otuđen od sebe okrenuti alkoholizmu, intelektualnom cinizmu i preljubničkom zanosu  Za to vreme, Nikol će rasti kao ličnost, osloboditi se svih iluzija i zavoleti zrelog, karakternog, drugog čoveka koji će umeti da je voli i poštuje na pravi način.

Preporučujemo ovo delo jer oslikava glamur i tamu jedne tragične, ljubavne priče, kao i celog bogataškog, aristokratskog sveta predratne Amerike.

I ovde je Fidžerald prikazao svu raskoš svog talenta pišući bez stilizacije, patetike, suvišnih reči. Tu je samo suština, a ona je i najvažnija.