Art kutak

Knjigom do zvezda predstavlja: Herman Hese – Demijan

Mnogi su čitali poznata dela Hermana Hesea i saznali koliko je bio neobičan i autentičan kao pisac i čovek. Ali malo ljudi zna da je jedino on u nacističkoj Nemačkoj smeo da kritikuje vlast i genocid i ostane živ, jer je srećom njegov veliki prijatelj i zaštitnik bio ozloglašeni Gebels, antijunak tog vremena. Sva njegova dela su kultna i neprevaziđena i u njima se oseća jak uticaj istočnjačke filozofije, Jungove psihoanalize ( kod koga se i lečio dugo posle dva neuspela pokušaja samoubistva i jednog nervog sloma), Ničea i Šopenhauera.

Njegov lirski roman ,,Demijan” je spiritualno delo o razvoju mlade ličnosti, o otuđenim ljudima ,,bez centra”, o stalnoj upitanosti nad sopstvenim identitetom i smislom života, o dvojnosti ljudske prirode gde su dobro i zlo, svetlo i tama neraskidivo vezani.

Narator je i glavni junak, Emil Sinkler koji prelazi težak put samospoznaje, od nevinosti, čistote, religiozne porodice, kroz taman svet nepoznatog, mračnog, zabranjenog gde su lutalice, pijanice,marginalni, moralno posrnuli ljudi, pa sve do sveta slobode gde su najdublje želje i duh izjednačeni sa iskonskim nagonima, kao lice i naličje celokupnog sveta.

Kroz sve te unutrašnje borbe ga pažljivo vodi njegov prijatelj Demijan i na kraju Demijanova majka Eva u koju se beznadno zaljubljuje kao u arhetip prave žene, jer ona je i čulna i filozof podjednako, a samo takva je mogla da se svidi njegovoj raskošnoj prirodi.

Ipak, glavni junak je tu epizodni lik, Demijan, simbol novih ideja, hrabar,pomalo jeretik , kao iz drugog sveta, koji Sinkleru ruši sva lepa i lažna načela o idealnom životu, sve dečačke zablude. Sa njim Sinkler upoznaje  mračnu, ali divlju  slobodu, strast života, svoje ponore i visine. Demijan je za njega sve, i prijatelj i vođa i motiv da raste.

Roman ,, Demijan” je u suštini  snažna priča o prijateljstvu koje ne poznaje prostorna, vremenska, biološka ograničenja, pobeđuje sve, posebno prolaznost i traje čak i kada prijatelja nema više.