Art kutak

Knjigom do zvezda predstavlja: Karver – Odakle zovem

Postoje knjige koje savladaju ceo naš emotivni i kognitivni svet i poruše neke barijere u nama. I mi više nismo samo čitaoci, već i skupljači retkih i teško prepoznatljivih istina.

Takve su za mene bile zbirke priča Rejmonda Karvera.

Šta mi se toliko dopalo u njima da sam za trenutak zaboravila mnoge pisce i bila opčinjena?

1.To je najpre ,,minimalizam” u izražavanju, koji je surovo realan i sveden na izvornu reč. Tu nema kitnjastog stila i ,,raspričanosti” koja nam stvara konfuziju i nameće samog pisca. Karver opisuje stvarnost kao vaš ,,najbolji” prijatelj i vi vidite boje i ivice tog raskošnog, zajedničkog sveta.

2. Junaci su mu obični ljudi, radnici, konobarice, prodavci koji se bore za površnu egzistenciju, oštećeni, ranjeni životom, usamljenici, otuđeni od najbližih, nespremni da iskažu svoje najdublje emocije. Ljubav, posebno.

3. To su priče iz sveta prosečnog čoveka, bez naizgled velikih strasti, velikih ideja, zanimljivih pustolovina. Mnogi čitaoci će se prepoznati u nekom liku, nekoj sceni tog statičnog ekvilibrijuma.

4. Ipak, ispod te spokojne ,,normalnosti” ponegde iskoči tajanstvenost ljudske prirode i svih snažnih emotivnih struja u njima. To često bude samo reč koja otkriva sveprožimajući, uporni strah od (ne)običnosti života i ljubav koja ih spasava od prolaznosti.

Neću više da pišem, jer u taj Karverov, poseban svet treba da uđete nepripremljeni i radoznali.

Preporučujem delo svima koji traže skrivena značenja čak i tamo gde sve izgleda kao da ih nema.