Traka

Legendarne duo grupe za slušanje 

Prošle i trenutne saradnje koje pomeraju granice

One take predlaže duo grupe za slušanje ovog leta. Neke su nažalost prestale sa radom, a neke su jače nego ikad. Od elektronike i rege vajba, space i dream popa do eksperimentalnog popa.

Laid Back – electro, new wave, post disco, 1979 –

Mnogi ih pamte po spotu koji je režirao Lars Fon Trir za pesmu Bakerman. White Horse i Sunshine reggae su isto njihove prepoznatljive stvari. Treba ih slušati kada tražite mir, smirenje, ili vam je ceo vajb stabilan. To je dvojac koji se dopunjuje i stabilno sarađuje skoro četiri i po decenije. Album za preporuku koji možete slušati samo jednim klikom – Happy Dreamer (1999)

AIR – electro, space i dream pop, chill out, 1995 –

Koliko smo samo puta slušali pesmu All i need i zamišljali jednostavnost savršene ljubavi. Air je mnogo toga pored ove pesme, ali u našim očima ova pesma definiše njihovu veličinu. Duo iz Francuske koji se upoznao na fakultetu. Početi od prvog albuma i lagano skliznuti u naredni.

Dead can Dance – Neoclassical dark wave, art rok, post pank, 1981 –

Duo koji je skoro posetio i Beograd, čine Lisa Džerard i Brendan Peri. Odskaču od prethodno dva pomenuta dua svojim pristupom. I čim pomislite da podsećaju na Enigmu, oni vam promene mišljenje.

Orbital – techno, house, breakbeat, trance, 1989 –

Kad vam Orbital izađe na vikipediji, prva napomena je da ih ne zabunite sa grupom The Orb, koja je 2010. snimila album sa Dejvidom Gilmorom iz Pink Flojda. Iako grupa postoji od 1989. godine proboj dolazi 94-e kada se nižu i nagrade. Orbital je jedna od onih ekipa koja se skupljala i raspadala, da bi se opet skupila. Trebalo je da nastupe u Srbiji ali je koncert otkazan. Do sledećeg pokušaja, slušajte ih na netu.

Still Corners – dream pop, neo-psihodelija, 2007 –

U odnosu na ostale, novija ekipa koju čine Greg Hjuz i Tesa Marej. Upoznali su se slučajno u Londonu kad je njihov voz prebačen na drugi kolosek. Engleskinja i Amerikanac, to ne može loše da se završi. Do sada su objavili pet albuma: Creatures od an hour (2011), Strange Pleasures (2013, klik od vas), Dead blue (2016), Slow Air (2018), The Last Exit). Skoro su posetili i Beograd i ostavili nezaboravna sećanja.

Moloko – Electronic, dance-pop, experimental pop, 1994 – 2004

“Da li ti se sviđa moj uski džemper” bila je prva rečenica koju je Roišin Marfi prozborila Marku Brajdonu i odatle počinje njihova romansa i saradnja. The time is now, Fammiliar feeling, Forever more, Sing it back. Lista hitova se nastavlja i nastavlja. Ali kao kod većine sjajnih priča, nije bilo suđeno. 4 albuma i desetak godina saradnje. Roišin Marfi je nastavila dalje pa se čak i pojavila na Beer Festu u BG-u.

Daft Punk – house, electronic, dance, disco, 1993-2021

Bićemo oni koji ostavljaju najbolje za kraj. Kraj koji je i ovaj duo nažalost objavio 2021. godine. Ostaje tihi žal ali i veliki broj sjajnih pesama. Preporučiti išta određeno je isto kao kad upućujete čoveka u Luvru, gde da ide. Svaki smer je dobar smer.