Life

Na prvim linijama fronta protiv anksioznosti

Tu smo. Probudili ste se i nešto ne štima. Informacija iz mozga stiže da će tako biti duže vreme. Osećate nelagodu koju ne možete nigde tačno da plasirate. Veliki premor vas obuzima pri pomisli na posao, obaveze ili bilo koji hobi. Ostaje vam se u ležećem položaju gde znate da će biti najgore. Razmišljate čemu godine borbe ako se ovo i dalje dešava. E pa poslednja rečenica je upravo misao iz anksioznog depresivnog uma. Bile su i dolaziće godine borbe protiv anksioznosti, depresije, OKPa, fobija, napada panike.

Svaki potez je bitan

Ne pomerate se sa prve linije fronta i one take je tu. Pravite progres, samo anksioznost odbija to da prizna jer joj je cilj upravo suprotno. Ne slušajte te ideje iz uma. Dišite iz stomaka. U svojoj glavi zamislite jednu veliku crnu vreću za đubre. I svaku negativnu misao bez razmišljanja ubacite u tu kesu. Budite zahvalni svakom potezu koji napravite i pohvalite sebe. Nemojte gledati od 100 ka nula, nego obrnuto. Ako bacate pikado nemojte da vam misao bude: “Neću nikada biti prvorazredni svetski fudbaler.” Nego: “Bacio sam četiri, to je bolje od 3,2,1,0 i ostajanja u krevetu. Svaki koliko mali potez da napravite, misaono aplaudirajte sebi. Borite se protiv aždaje i to one koja dolazi iz vašeg uma. Svaka vam čast na svakom danu bilo kakve borbe.

Nema odustajanja

Ako progresa nema, to ne znači da ga neće biti. Teško stanje traje dugo. I nikako ne slušajte ljude koji vam kažu da se iskulirate. Oni veze nemaju sa psihičkim bolestima. Tretirajte ovo kao povređeno koleno, grip, migrenu, bilo koju bolest tela. Bolest uma je na istom nivou, nekad i gora. Učinite svaku malu delatnost, koja vam godi. Ako imate stanje koje vam onemogućuje standardno radno vreme, budite u miru sa tim. Imate problem za koji niste krivi. Jedinstveni ste. Kao i svako na ovoj planeti. Zato nemojte nikako porediti svoj život sa drugima. Tako se pojačava anksioznost i depresija. Samo dišite, gurajte crne misli u vreću i donosite odluke u dahu za koje niotkuda imate osećaj da ih želite imati. One su istinski vaše.