Traka

Najveće filmske improvizacije glumaca i režisera

Terens Malik je za vreme snimanja Tanke crvene linije, rekao Niku Noltiju: „Kada pišem scenario, želim da suština filma prođe kroz scenario i odnese ga dalje.”. Nolti je dobro konstatovao da je za tako nešto potrebna muza, a da bi ona udarila određenog umetnika, neophodno je strpljenje i vreme. Tako je Malik ogromnu količinu scena sa glumcima prekidao na pola i ostavljao nedovršene kako bi u jednom trenutku par nedelja kasnije napravio povratak istim. Glumci u ovakvim vizijama ne oskudevaju. Tačno razumeju smer režisera i osećanje koje treba uneti.

Kjubrik i njegovi saradnici

Stenli Kjubrik je posedovao kvalitet, pa je pored svog perfekcionizma, shvatao vrednost pojedinca i poštovao znanje koje drugi ljudi poseduju i koristio ih na pravi način. Tako je u Paklenoj pomorandži, pošto je bio nezadovoljan scenom u kojoj glavni lik maltretira jedan par, rekao glavnom glumcu Malkolmu MekDauelu, da uradi šta god želi. MekDauel je u toku prebijanja para, počeo veselo pevati „Singing in the rain“, što se Kjubriku toliko svidelo, da je odmah zatražio prava za pesmu. U drugom filmu „Bojevi metak“ , u kojem je radnja Vijtenamski rat, Kjubrik je za tehničkog savetnika, imao vojnog narednika R. Li Ermija. Kada je pak video nekoliko poučnih snimaka Ermija kako naređuje vojnicima, odlučio je da ga uzme kao glumca. Dozvolio mu je, u želji da film ima vojničku realnost, da napiše sam svoje scene i da improvizuje kad kod želi.

Improvizacije kao životni stil

Bilo je dosta u Holivudu improvizacija koje su se sastojale i od jedne jedine reči ili izraza, koje su pak, toliko udubile određeni lik da su postale kultne. Robin Vilijams je u Dobrom Vilu Hantingu niotkuda pričajući o svojoj ženi ubacio zanimljiv deo. Naime njegov lik je najviše vole kada mu supruga prdne u snu i probudi sebe i psa. Ovo je bilo toliko neočekivano da je smeh Meta Dejmona pravi kao drhtanje kamermana koje je ostalo na filmu.

Po De Niru, Brando za film Plen iz 2001 čak nije ni pročitao scenario. Ali kada je krenuo, počeo je da pravi čuda. Ako ste zainteresovani za još improvizacija možete ih naći na youtube.