Life

Navala epske fantastike u svim oblastima umetnosti

Već neko vreme svedoci smo navale epske i naučne fantastike, naročito u serijama, filmovima i knjigama. I to nije problem sam po sebi. Stvorene su izuzetne serije i knjige u ovim žanrovima, koje ćemo i mi sami preporučivati.

Šta je onda problem?

Pa više je pitanje nego problem. Da li će ovoliki porast epske fantastike dovesti do značajnog smanjivanja ponude u drugim žanrovima? Jer jedini odgovor za sada epskoj fantastici daju krimi filmovi, serije i knjige. I što su brutalnije, to su popularnije. Za to vreme svet se povlači u sebe i ne komuniciramo. Naročito u ovih par godina kovida. Bitno je istaći da i jedan i drugi žanr imaju dolične reprezente, i ne kritikuju se žanrovi. Ali kao da smo svi pobegli u fantaziju, dok u realnosti jedva mođusobno komuniciramo.

Gde su nestali realni programi?

I kad to pitamo, ne mislimo na istraživanja policijska i rešavanja ubistava. Mislimo na komedije bazirane na nekoj realnosti. Romantike koja je bazirana na realnosti. Sada je sve usmereno ka tome da bude što brutalnije. I mi pratimo taj trend sa serijama. Ali nije samo to životna realnost.

Predlog…

Možda neko doziranje određenih žanrova i te potrage za magijom i magičnim. Jer realno uz sve svoje probleme nudi puno i dovoljno lepote.