Life

Ne znaš kroz šta devojke prolaze u životu

Opušten si. Uživaš u noći. Šetaš u dva ujutru ka nekom taksiju. Prolaziš pored usamljene devojke ozbiljnog izraza lica i pitaš je samo koliko je sati. Dobijaš nejasan odgovor. Odeš kući sa idejom da sa devojkom stvarno nešto nije u redu. A da li si se zapitao koliko ljudi u ovoj zemlji priđe tako devojci sa znatno gorim namerama?

Slušali smo i viđali

Kroz život smo slušali šta se dešava i našim bliskim u porodici. Saznaš da ti je baka silovana kao mlada. Priča dobija ozbiljan mračan ton? I treba, One take će i ovim da se pozabavi. Bilo smo na žurkama gde je jednu devojku saletalo po četiri momka. Uglavnom sa komplimentima, ali to se može otrgnuti kontroli. Slušali smo dobacivanja koje žene dobijaju uveče. Čak smo slušali od bliskih žena kako stoje na stanici i primete da 20 metara iznad stoji muškarac i masturbira gledajući je. A nismo ni zagrebali površinu.

Kakve su iskusniji momci uvek davali savete?

Kao mlad, slušao si: “Ej samo ih ignorišeš, a kad te neka baš zanima uzmeš bre za ruku da oseti da si muško.” Vi se zagledate zbunjeno u pod. Koga i zašto cimati? Onda čujete od nekih žena da i one to vole. Sivo je tu područje. Ali one su naviknute na to genetikom i hiljadama godina. Nije bilo rata u kom nije bilo silovanja. Napravili smo društva i uredili neki sistem. Ali to nema veze sa onim što vidite na ulici. Tako da kad je devojka natmurena, nemoj odmah pretpostaviti da su “oni dani”. Možda je u pitanju ozbiljan problem, jer imamo isuviše muškaraca koji prolaze neopomenuto i čak nekažnjeno, u zavisnosti od težine čina.

Da li su onda bitange, mangupi, rešenje?

Imali smo ciničan tekst nakon što smo primetili solidan broj žena u zagrljaju žestokih momaka. Ali možda je to za te devojke jedini pravi sistem zaštite. Ne pričamo o devojkama koje su tu jer vole moć, igru, da zavlače, glume, izazivaju i ostalo. Gde je onda sistem? Pričali smo da su devojke po zapadnoj Evropi opuštene, nasmejane. Pa to je u većini slučajeva i stoga što se njihovi problemi ozbiljno pregledaju i rešavaju dok se naši guraju pod tepih. “Nemoj to da pričaš, sramota je” – kažu joj. I jeste sramota i velika, ali nikako njena.