Life

Noć kad je Holms plakao

Muhamed Ali je 15. septembra 1978. godine ponovo šokirao publiku i osvojio titulu prvaka sveta treći put. On je bio prvi koji je to učinio. Savladao je Leona Spinksa, koji ga je sedam meseci ranije pobedio. Ali je nakon ovog meča najavio povlačenje. Međutim ponuda dve godine kasnije bila je izuzetna za čoveka koji je sav svoj novac podelio ljudima. Osam miliona za jedan meč plus moguća četvrta titula prvaka sveta. Bila je to neverovatna cifra i ogroman zalogaj.

Od Alijevog kampa do Svetske titule

Dok se Ali spremao u svom kampu za mečeve protiv Frejzera, Elisa, Patersona, ogroman broj rundi sparingovao je sa mladićem po imenu Leri Holms. Boksovali su hiljade rundi, priseća se Holms, a onda je odlučio 1973. godine da pokrene svoju profesionalnu karijeru. Ali mu je poželeo sreću. Do tada su razvili blisko prijateljstvo. Holms je imao neverovatno puno poštovanja za Alija koji je uzvraćao isto.

Profesionalna karijera

“Bio sam mlad. Sparingovao sam sa solidnim brojem tada najvećih boksera. Onda sam pomislio kad već mogu da im pariram, zašto to ne bi radio zvanično” – objašnjavao je Holms. Posle 26 pobeda usledio je težak test, Erni Šejvers, možda i najjači udarač u istoriji boksa po mnogima. Posle 12 rundi, pobeda je bila Holmsova, a potom je savladao i Kena Nortona za WBC titulu svetskog prvaka.

Egzekucija umesto meča

Ali i Holms su dogovorili meč za 2. oktobar 1980. godine. Ali nije imao profesionalnu borbu preko dve godine. Stajao je, kao već starac u tom sportu od 38 godina, i deset rundi primao stravične udarce od Lerija Holmsa. Bilo je jasno da je majstor izgubio oštrinu. Njegov trener, Anđelo Dandi zaustavio je meč nakon desete runde. U izjavi nakon meča Holms nije mogao da sakrije suze jer je udarao čoveka koga izuzetno ceni. Nakon dosta godina izjaviće da se nadao da će meč biti što pre prekinut. Neki su smatrali da su uzrok Parkinsonove bolesti Muhameda Alija bili svi mečevi od onog protiv Formena, a naročito meč sa Holmsom.