Life Top read

Obraćamo se tebi! 

Jer neke stvari moraju da se kažu

Zaista je bilo dosta i vreme je da se neke stvari izgovore. Stoga se mi, One take, obraćamo tebi!

Obraćamo se tebi koji držiš telefon u ruci 20 sati, a nemaš pet sekundi da odgovoriš prijatelju.

Obraćamo se tebi koji na svom telefonu svajpuješ skoro svaku poruku, ma koliko ona potencijalno bila bitna za tebe i osobu koja ti se obraća.

Obraćamo se tebi koji si izgubio osećaj za bilo kakvu meru, empatiju.

Obraćamo se tebi koji kažeš prijateljima da ćeš se videti sutradan, i onda se ne javiš nedelju dana.

Obraćamo se tebi koji u trenucima kada treba da se nađeš sa prijateljom, kasniš sat vremena, a da nisi nikoga upozorio.

Obraćamo se tebi koji pretičeš sva moguća kola iako je gužva i svi čekaju kao i ti.

Obraćamo se tebi koji si izgubio sebe da bi zadovoljio neku devojku.

A obraćamo se i tebi, kojoj je čudno kada momak ima normalno ponašanje, pa te to udalji od istog.

I dok ti sediš u društvu i pričaš o političarima, sistemima, zaverama, neiskrenim prijateljima…možda prvo da odgovoriš na onu poruku koja ti stoji na telefonu 10 sati. Možda da jednom dođeš na vreme na viđanje. Ili ako kasniš da možda upozoriš osobu unapred. Možda da osobi koja ti se ne sviđa, kažeš to jasno i hrabro, a ne da ona mora to da shvati na osnovu kuliranja poruka.

I koliko još obraćanja i možda

Možda da osobi sa kojom imaš problem, rešiš ga otvoreno licem u lice. Možda da ne uskačeš preko reda u pekari, autobusu, bilo kojoj zgradi.

Možda je konačno vreme da uradiš ono što izbegavaš godinama. Da kreneš od sebe. Pusti sisteme i igre. Za tvoje ponašanje “zaslužni” su genetika, (ne)vaspitanje, društvo, ali tvoja je odgovornost da neke stvari preokreneš.

I još ponešto

Možda da u odabiru partnera ne budu bitni sat, visina, zadnjica, ruke, šminka, miris, automobil, opasan stav, neuhvatljiv stav. Možda da prvi put postanu ako ne bitniji, a onda jednako bitni – poštovanje, odgovornost, dužnost, iskrenost, empatija, zdrav razum, humor, šarmantnost, veselost, radoznalost, čast. Sve ono što bi trebalo da čini individuu a više ne viđamo skoro nigde. Viđamo samo gomile promašenih komunikacija i hiljade iskorišćivača i iskorišćenih.

One take je tu i zato. I zbog tebe. Jer nekada tri sekunde i poruka: “nisi sam” nekome znači sve. Jer živiš u sistemu ljudi. Ljudi koji isto imaju porodice, poslove, decu, časove, prijatelje. Možda jedan suprotan potez nedeljno, od na početku teksta navedenih, može da promeni neke stvari. Možda.