Traka

Omaž nekada velikom bendu – Džipsi Kings

Izuzetan bend kojeg se sećamo sa osmehom na licu. Još uvek se sećamo i priče matoraca kako su možda krajem 80ih išli na njihov koncert na raspoloženju dobrog vinjaka. Ozvučenje ne pamte kao idealno, ali na vinjaku se zaista malo toga i pamti.

Bend je 1987. godine izbacio istoimeni album. Bamboleo, Tu Quieres Volver, Un Amor, Djobi Djoba. Hit za hitom. Bend je bio kombinacija dveju porodica – Rejes i Baljardo. 89e godine stiže Mosaique sa stvarima Volare i Trista Pena….Nekoliko gitara istovremeno roka sve moguće melodije. Album Este Mundo iz 1991. godine biva nominovan za Gremi nagradu. Ostalo je legenda.

Ali zašto spominjemo ovaj bend kao bivši i kao nekada veliki?

2000-ih se najavljivao veliki koncert grupe Gipsy Kings. Cena je ipak bila preskupa pa smo propustili. Očekivali smo da će se vratiti, i to se i nije baš desilo. U poslednjih nekoliko godina mogli ste čuti ovaj bend u Herceg Novom, Nišu, Beogradu i tako dalje. Ali niste baš slušali Gipsy Kingse. Slušali ste Gipsy Kings “by ovaj ili by onaj”. Nećaci, unuci i ostali su uzeli gitare i gotovo bez ikoga iz stare postave krenuli na turneju. Bedno. Da bude još gore, u par trenutaka je bilo istovremeno više bendova pa vam je bilo isto da li idete na njihov koncert ili koncert nekog Cover benda.