Art kutak Top read

One take preporučuje – knjige! 

Knjige - čini se, su davno zaboravljen pojam

Ne pamtimo kad smo poslednji put vodili živu polemiku oko – knjige. Preplavljeni serijama, filmovima, sportom, poslom, kao da ne stižemo da pročitamo ni par stranica nekog dela. One take je tu da ipak preporuči nekoliko knjiga koje se ne bi smele propustiti.

Ričard Dokins – Prerastanje boga

Knjiga ima simpatičan podnaslov – vodič za početnike. Ričard Dokins, evolutivni biolog i mislilac uhvatio se u koštac sa starim pitanjem – Postoji li Bog, i analizirao sve argumente iz ugla nauke i zdravog razuma. One take preporučuje ovu knjigu kao pokušaj razgovora i razumevanja između ljudi različitih vera ali i agnostika i ateista.

Dokins počinje nemilosrdno. Koliko bogova! Pisac jednostavno iznosi verovatnoću za našu veru u jednog od hiljada bogova u zavisnosti gde i u kom vremenu smo rođeni. Pitanja koja postavlja su ozbiljna, iako podnaslov govori – Vodič za početnike. Preispitati svoj život, pretke, veru, istoriju možda jeste početak, ali početak vodi do ozbiljnih saznanja i još ozbiljnijih pitanja. Dokins u izvanredno direktnoj knjizi pita i šta je od onoga što smo učeni – istina, zatim nam pojašnjava kako nastaju mitovi i kako su se prenosili. Još jedno od bitnih pitanja je – da li je zaista potreban Bog da bismo bili dobri ljudi.

Ivo Andrić – Znakovi pored puta

Delo koje se čini da je zaista napisano usput hodajući putem i posmatrajući svoj život kako se razvija godinama unazad. Andrić nam se ovde učinio najiskrenijim u svom pisanju i svim dilemama koje je morao rešavati u toku svog života. Znakovi pored puta se možda čak i ne mogu nazvati knjigom, nego bliskim pratiocem na putu kroz život. Sa desetak misli nećete saosetiti, a onda će vam jedanaesta istrgnuti tlo pod nogama. Tako je i pisana knjiga. Sa ciljem da se čitaocu otkrije suština pojedinca, čovečanstva, istorije, celokupnog života.

Rejmond Karver – Odakle zovem

Selimo se u Ameriku i žanr poznat kao prljavi realizam. Kormak Makarti, Čarls Bukovski i Rejmond Karver su neka od imena koja su se usudila da zagrebu još jedan nivo ispod realnosti života. Karverova knjiga u izdanju Loma – Odakle zovem, je skupina priča o “običnim” ljudima i svakodnevnim dešavanjima. Često nazivan kao američki Čehov, Karver je obožavao uzlet koji pruža dobra priča i naročito ideju da priča može biti sastavljena u jednom potezu, da ne kažemo One take-u.

Ralf Valdo Emerson – Upravljanje životom

Ostajemo u Americi. Vraćamo se jedan vek pre Karvera, u devetnaesti. Devet poglavlja u kojima Emerson iznosi ono što je zapazio, doživeo i promislio. Za razliku od zapadnoevropskih mislilaca tog vremena, Emerson nije postavljao um kao ideal. On je iz života kupio nauk, nikad ne gurajući um van njegovih sposobnosti u kategorije. Sudbina, snaga, bogatstvo, kultura, ponašanje, služenje Bogu, posmatranja na dohvat, lepota, iluzije. Ovih devet oblasti Emerson prezentuje iz ugla čoveka koji je posmatrao život i nakupio mudrost koju može podeliti.

Boško Tokin – Terazije

Beograd kakav je danas, samo što je knjiga izašla 1932. godine i odnosi se na 1920e u Beogradu. Sto godina razmaka a gotovo isti grad sa istim ljudima na analizu čitaocima. Roman napisan, čini se lako, jer je sve izvučeno iz realnosti. Prevejani političari, potplaćeni novinari, pijanci, čiraši, komedijaši, sponzoruše…sve kao da je napisano danas, ovog trenutka. To i čini ovu knjigu bezvremenskom.