Art kutak

One take preporučuje – Književni vodič kroz Beograd 

Nezaobilazna literatura

Fantastična knjiga fantastičnog čoveka koju bismo morali naći u vašoj biblioteci. One take je imao prilike u više navrata da se sretne sa Jovom Anđićem, autorom knjige, Književni vodič kroz Beograd. Ovaj prijatni i uvek ljubazni čovek vodio nas je tragom Ive Andrića, a jednom smo prisustvovali i Teslinom danu u Beogradu, sve zahvaljujući Beogradskim šetnjama, koje ovaj gospodin organizuje u Beogradu.

Od Dositeja preko Andrića do Kapora

Knjiga je doživela više izdanja ali čini se nedovoljno imajući na umu književne veličine čiji trag pratimo. U ovoj knjizi vidimo kako su dane provodili Dositej Obradović, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj. Imamo prilike da vidimo gde su šetali Crnjanski, Andrić, zatim gde su ručali Ćopić i Radović. Takođe su nam prezentovane i tačke ukrštanja ovih pisaca, kao i međusobni odnosi.

Sve je dopunjeno izuzetnim fotografijama mesta na koja su ovi pisci odlazili. Simpatično je pomisliti da je Andrić voleo šetati parkom kojim vi upravo šetate. Ili da je Branko Miljković sedeo na klupi na čijem mestu vi sada stojite. Gde je svoje samotne sate provodila Isidora Sekulić i gde je naš nobelovac gledao košarkaške utakmice. Sve to i mnogo više nalazi se u ovom izvanrednom delu koje vam preporučujemo.