Top 4

One take Top 4 omiljena trkača na duge staze

Pre nego što počnemo standardnu rubriku sa 4 omiljena trkača, moramo dodeliti počasno mesto.
Ono sleduje velikom Emilu Zatopeku. Zatopek je davne 1952. godine na Olimpijadi osvojio zlato na 5 i 10 hiljada metara. Potom je učestvovao na maratonu. U toku trke kaže da je izgubio osećaj nad telom, gonio ga je samo duh. I taj duh je bio dovoljan za nezaboravnu zlatnu medalju. A sada sledi naša omiljena četvorka.

4. Eliud Kipčoge – sam čovek kaže najbitniji vitamin je vitamin N. N kao ne….ne porocima, ne skretanju sa staze koju smo sami sebi namerili. Sledeće godine imaće 40 godina a već može da se pohvali da je trčao sa najvećima i pobeđivao najveće. Tako je i sebe postavio u tu kategoriju.

3. Kenenisa Bekele
Učenik velikog Haile Gebreselasija bio je najdominantniji trkač na 5 i 10 hiljada metara u toku sredine prve decenije novog veka. Tu su zlata iz Atine i Pekinga i još 5 svetskih zlata.

2. Hićam El Geruž
Ko nije voleo ovog neupadljivog i uvek simpatičnog majstora. Iako je primarno poznat po trkama na 1500 metara 2 medalje na Olimpijadi i 5 na Svetskom šampionatu, ostaje mu i zlatna iz Atine na 5 hiljada i srebro sa svetskog u Parizu.

1. Haile Gebreselasie
Veliki, moćni i uvek skromni Haile. Sa svojih svega 164cm bio je div na 5 i 10 hiljada metara. Devedesetih mu niko nije mogao ništa na 5 i 10 hiljada metara a čak je i na početku novog veka bio kompetitivan.