Life

“Ostani dole Džo” – Čovek koji nije znao da odustane

Nije znao da stane, nije znao da se skloni, nije znao da se smiri. Takav je bio Džo Frejzer, jedan od najvećih boksera u istoriji ovog sporta. Jamajka je mesto naše priče koja pokazuje izdržljivost ovog čoveka. Sreću se Smokin Džo Frejzer kao šampion i Veliki Džordž Formen kao izazivač. Frejzer je potukao Alija i dokazao da je u tom trenutku najbolji. Svi misle da i Formen lako pada.

Počinje meč i Frezjer kreće svojim cimanjem glave, levo desno. Ne boji se nikoga. Isprobava svoj napad i ne posustaje. Nažalost, priča suviše obećava a brzo će se završiti. Formen baca Frejzera na pod u tri navrata u prvoj rundi. Ali, svaki put kad pomislite da je gotovo, Frejzer ustaje.

U drugu rundu ulazi sa istom idejom, bez odustajanja. Formen ga ruši četvrti, peti, šesti put. Kad god bi ga srušio, Formen bi mu rekao: “Stay down Joe” – Ostani dole Džo. Znao je da ako ovaj nastavi da ustaje, moraće da ga ubije. I Frejzer bi nastavio da ustaje. Na sreću po njegov život, sudija je prekinuo meč posle šestog rušenja. Frejzer je bio zbunjen zašto.

Bio je istinski bik. Poražen je samo četiri puta u životu i to od samo dvojice boksera, Muhameda Alija i Džordža Formena. U Trećem meču sa Alijem išao je na to da ga ubije. Njegov trener je prekinuo meč u poslednjoj rundi, jer da je do Džoa, on bi nastavio i možda izgubio oko ili čak život. Napustio nas je 2011. godine. Znajući njega, otišao je stojeći na nogama.