Life

Pakao niskog i nižeg čoveka u našoj zemlji

Height discrimination ili heightism je predrasuda i diskriminacija prema muškarcima samo zbog njihove visine. Takva diskriminacija je toliko prihvaćena ovde, da čak ne postoji prevod ovog stanja na srpski jezik na Vikipediji. I ovde govorimo o momcima koji su visine 168, 170, 172, 175cm. Znači pričamo o visini koja je u mnogim zemljama savršeno prosečna. U Srbiji to nije prosek i za takve ljude postoji čak i šala: Ljudi te visine su bespotrebno utrošena sperma.

Ono što ne znaš

Priča o tome se završi na šali i više se o tome ne razmišlja. Ali ono što ne znaš o takvom životu je sledeće: u ranim godinama i osnovnoj školi, prvi za batine i maltretiranje su niži i deblji klinci. Jedan od tih niskih klinaca se pobuni protiv maltretiranja pa dobije i jače batine. A ekipa koja ga je prebila samo kaže da je izazivao rečima. I priča je zaključana. Ona traje godinama od brutalnih šala do vezivanja za drvo. U srednjoj školi nekako su batine slabije ali je začikivanje slično. A kod devojaka? Kod devojaka si nevidljiv.

Istražuješ razlog

Istražuješ razlog svega jer ti niko ne kaže zašto ti je jedna devojka stavila čašu na glavu a druga sipala pepeo dok si vezivao pertlu. Razlog je jer si nizak. To se vidi u raznim komentarima i postoji kao ozbiljan problem u svetu. Kod nas je to: “Ma on je iskompleksiran jer je mali i to je to.” I onda kreću priče, muškarac ispod metar 90 nije muškarac. I tako u krug.