Traka

Popularne serije – posle koje sezone stati? 

Gde se zaustaviti

Velika dilema sa kojom se svi suočavamo. Naročito u dobu kada su kvalitetne serije preuzele primat nad filmovima. Serija vozi lepo iz epizode u epizodu. Zadovoljni smo krajem sezone. Onda se naručuje treća sezone dok prva još nije ni imala finale. Isti dobri stari biznis. Ali znaju na šta vas hvataju. Vi ste sada fan. I koliko god vam bilo sve dosadnije i dosadnije uz određenu seriju, uvek je tu strah da propuštate nešto krucijalno. One take je tu da pomogne.

Community – Dve do tri sezone

Community je sjajna serija sa humorom koji može parirati najvećima. Ali nažalost desile su joj se narudžbine od preko 20 epizoda godišnje. To znači da više ne pripada onima koji su smislili, već su potrebni i dodati pisci. Tu nastaje tradicionalna limunada. Ako budete imali snage, sve bitno je do treće sezone.

Sezona
Izvor: YT screenshot

Wire (Žica ili Doušnici) – Svih pet sezona

Remek delo koje nije dovoljno pogledati jednom. Svaka nova sezona je prozor u američko društvo. I to ne onaj ulepšani prozor. Dokovi, ulica, školstvo, politika, policija…..čitav život savršeno prikazan u ovoj seriji. Prisutna na HBO maxu.

Fargo – Tri sezone (nije strašno ni sve četiri)

Kreator serije pokušao je nešto lukavo. Pozajmio je od braće Koen polaznu tačku njihovog čuvenog filma Faargo, i odatle predstavio svoje ideje. Pošto je svaka sezona period za sebe, nemoguće je predložiti zaustavljanje. Svaka sezona je poput pripovetke u knjizi. Maltene skroz nepovezana. To maltene nas muči, stoga bi trebalo odgledati sve, uključujući i poslednju četvrtu sezonu.

Stranger Things (Čudnije stvari) – Dve sezone osim za romantike

Osamdesete, bicikle, posteri, malo horora, zaljubljivanja….ko se ne bi vratio u taj period. Problem je što je radnja postala sve zamršenija i zamršenija a samim tim i nepotrebna. Ako možete, zadržite se kod druge sezone. Vi romantici za osamdesetim cepajte do poslednje, pete.

Mućke – Nećemo ni prevoditi – Do kraja

Ono što krasi Engleze kad su serije u pitanju je takt, tempo i mera. Njihov Šerlok Holms iz 2010. godine ima nešto preko desetak epizoda. Za razliku od Amerikanaca, strpljivi su i ne vuku ih brojke….toliko…Tako da za ovo podneblje, ko još nekim čudom nije čuo za Mućke, neka krene odmah i neka ne staje. Svaka epizoda je dublji prodor u dušu englesku, srpsku i ljudsku.

Ted Laso – Prva sezona

Ted Laso je serija koja nam je dugo trebala. Za fanove fudbala, naivnosti, vere, ljudkosti, dobrote. Uspela je više nego što je iko mislio da je moguće. Problem? Pohlepa. Prva sezona nije ni završena u tom trenutku a već je potpisana treća. Ako pak zavolite likove, gledajte do kraja. Sve je na kraju samo stvar ukusa i pristupa.

True Detective – Samo prva sezona

Kad neko ovako nazove svoju seriju, bolje da se pobrine da ta serije ne izlazi iz okvira naslova. Kreatori su se tu precenili i polakomili. Taj podatak na stranu, prva sezona sa maestralnim Metjuom MekKonahijem i Vudom Harelsonom je remek-delo koje duboko zatire u etička i filozofska pitanja. Serija poseduje sporost i tromost koju joj nikako ne možete zameriti.

Zapadni svet (Westworld) – Prve dve sezone

Ideja je sjajna. Veštačka inteligencija koja na prvi pogled služi samo da posetioce parka zabavlja. Nećemo otkrivati previše. Glumačka ekipa ne može biti jača i postavljaju se suštinska pitanja za čoveka. Ipak, posle druge sezone, to postaje samo serije.