Life

Putna depresija 

Čudan neočekivan osećaj pred i u toku putovanja

Pozabavimo se slonom u prostoriji. Svi su srećni, svi iščekuju putovanje, provod, alkohol, veselje. Tebi nešto ne štima. Osećaj izlaska iz kuće, iz sigurnog staništa. Odlazak sa ljudima? Gde? Um postavlja ta pitanja umesto onih pozitivnih. Imali smo slučaj momka koji je pred putovanje imao probleme sa vidom. Naravno posle lekarskog pregleda, nije nađen nikakav problem. Um ode i u drugom smeru pa kaže: “sredina je jula, uskoro će avgust i leto je gotovo”. Otkud ovo pitanje? Vrlo je moguće da imate putnu depresiju.

Tu smo

Razumite da se mnogima to stanje dešava, samo ne znaju da ga objasne. Pevačica iz Amerike je to nazvala letnjom tugom, ali smo prilično sigurni da ima veze sa odlaskom od kuće u nepoznato. Naročito za ljude koji pate od agorafobije. To je napuštanje jedinog sigurnog staništa. Vi ste stigli na more i nema nikakvog osećanja euforije i radosti. Šta se dešava sa vama, pomišljate. Apsolutno ništa. Imate problem za koji niste krivi. Bitno je samo da ga registrujete i da se sa njim pozabavite na pravi način. Ako se sećate teksta: Šta ako, bitno je disanje iz stomaka. Smireno, polako uzimanje vazduha i ispuštanje istog….sa zatvorenim očima po moguđstvu.

Niste krivi

Niste krivi ni za šta, i sve je u najboljem redu. Gomila medija vas je napujdala da je odlazak na odmor najsrećnije vreme na svetu. A šta ako imate istinske probleme? To su vaši problemi i oni su pravi. Postavite se prema putu u skladu sa vašim sklopom. Već prepoznajete u sebi stare signale, koje ste imali a potiskivali. Sve je u redu. To je duboko skrivano godinama iz neznanja. Vaša prostorija je vaš centar. Neko vas izvlači na dve nedelje da budete srećni? – pitate se. Dišite duboko iz stomaka i prihvatite svoju situaciju. Leto, sunce, more, nisu svima znak veselja…naročito ako imate problem. Bitno ga je samo prepoznati. Pustite sve rečenice utehe kao: Ma nije ti ništa, iskuliraj. Prihvatite svoje stanje i znajte…niste krivi, ništa nije čudno. Dišite duboko iz stomaka i prihvatite svoje stanje kao bilo koje drugo na bilo kom drugom mestu. Dišite, dišite, dišite….