Life

Romario i Svetsko prvenstvo staro skoro 30 godina

Pošto nam uskoro sledi veliko fudbalsko takmičenje, EURO 2024, odlučili smo da se podsetimo još jednog. Amerika 1994, poslednje Svetsko prvenstvo na kom su učestvovale 24 nacionalne selekcije. Mi, koji smo tada bili baš klinci, prijatno smo obradovani od očeva da možemo ostati do kasno i gledati utakmice.

Bilo je i šta da se vidi. Argentinci su došli sa Maradonom i Batistutom, Nemci sa Klinsmanom, Holanđani sa Berkampom, Italijani sa Bađom, a Brazilci sa ludačkim duom Romario i Bebeto. Rumune je predvodio Hadži, Bugare Stoičkov a Šveđane Dalin i Kenet Anderson. Neke velike selekcije su nedostajale kao Francuska i Engleska. Evropa će opet imati odličan skor bez obzira na to. Čak sedam evropskih selekcija stiglo je do četvrtfinala, i usamljeni Brazil.

Do tada se svašta izdešavalo. Salenko je dao pet golova Kamerunu. Maradona je testiran i ispao je pozitivan, a Kolumbijac Eskobar platio je autogol kasnije životom. Za to vreme jedno ime se isticalo više od svih, Romario. Skoro u svakom meču postigao je po gol, a nije manjkao ni sa asistencijama i čuvenim potezima. Desila se i divna proslava Bebetovog gola kada je glumio da ljulja svoje tek rođeno dete a Mazinjo i Romario su mu se pridružili.

U četvrtfinalu Brazil je nadigrao Holanđane 3:2, Šveđani dobili Rumune na penale, a Italijani italijanski do polufinala sa 2:1 protiv Španije. Najveće iznenađenje je ipak pobeda Bugarske nad tada aktuelnim prvakom Nemačkom 2:1. Koliko god da se svet radovao iznenađenjima Bugarske i Švedske, isto toliko se nadao klasičnom finalu, Brazil – Italija. Nisu bili razočarani. 120 minuta i 0:0. Slede penali. Italijani promašuju, Brazilci su ispred i plave može izvući samo Bađov penal. Roberto Bađo puca preko prečke i brazil je četvrti put prvak sveta. Sa brazilske klupe od radosti skače tada malo poznato ime….Ronaldo.