Top 4

Top 4 – Filmovi režisera Martina Skorsezea

E sad smo u pravom sosu. Uzeli smo čoveka sa 8 kultnih, 8 vrhunskih i 8 odličnih filmova i odlučili da napravimo Top 4. Ok, to je što je. Idemo starom One take logikom. Biramo četiri filma ovog režisera koja su nas ostavila bez daha u toku gledanja i nakon gledanja. Redni brojevi ovde gube bitnost.

4. Boja novca – The Color of Money (1986) Uloge: Pol Njumen, Tom Kruz, Meri Elizabet Mastrantonio, Forest Vitaker, Džon Turturo

Boja novca je, tehnički, nastavak filma The Hustler iz 1961. godine, ali nije nužno vezan. Ono što saznajemo u Boji novca o glavnom liku brzom Ediju Felsonu (Polu Njumenu) je da je bio strašan igrač bilijara (pool) i da su ga iz igre oterali kriminalni elementi. Lepota ovog filma je kako Skorseze iz prvog kadra i dima cigarete, objašnjava rečima pravila igre i ostavlja taj problem iza sebe. Šta odatle sledi čini se sporednim. Brzi Edi je sed, sedi za šankom u baru koji drži i priča o piću. Pozadina je ono što je bitno. Neko udara kugle kao maljem, A Džon Turturo na svakih pet minuta dolazi po još kinte od Njumena, njegovog sponzora. U toku filma se divno prepliću muzika Robija Robertsona, Roberta Palmera, Erika Kleptona, Dona Henlija, Marka Knoflera itd…

Felson otkriva u klincu (Tom Kruz) izvanredno poznavanje bilijara ali i naivnost na koju će navući kintu za sebe, klinca i njegovu vragolastu devojku. U toku filma se međutim, otkriva njegova neugašena ljubav prema igri na način na koji to samo Marti može.

3. Dobri momci – Gooodfellas (1990) Uloge: Robert De Niro, Rej Ljota, Džo Peši, Pol Sorvino

Ovo je možda film za nas, koji smo videli dovoljno u životu, da bar primetimo koliko je Kum ulepšan. Tiho smo to pričali. Kum je i dan danas film filmova ako pitate sve. Ali nešto nas nije uhvatilo. Probali smo već sa filmom Bilo jednom u Americi da skrenemo pažnju koliko je kompletniji film, ali pravu municiju su nam dali Dobri momci. Hoćete da vidite dan “dobrih momaka”. Ovako protiče njihov dan. Crno na belo vam je Skorseze uz svoj prepoznatljivi brzi stil prezentovao. Koji dan je za žene, koji za ljubavnice. Kako se i zbog čega ubija (često iz ćefa). Nema stolice u kojj mudrac daje savete. U Goodfellas, to je svet koji će biti spaljen do temelja.

2. Razjareni bik – Raging Bull (1980) Uloge: Robert De Niro, Džo Peši, Frenk Vinsent, Keti Morijarti

Jedna od najboljih uvodnih sekvenci koje smo ikada videli. Uz izvanrednu kompoziciju, vidimo samo konopce i boksera koji se sprema za meč. Ali ono što kadar zaista pokazuje je Razjarenog bika, samog kako sparinguje u ringu. Ceo film nagovešten na početku. Nema nikoga. On se bori protiv sebe. I sad, fale reči, i suzdržava se možda i suza, kad se pogleda ta prelepa uvodna scena. Priča je o Džejku LaMoti, čuvenom bokseru i njegovim borbama unutar i van ringa, i odnosu sa bratom i ženom. Ali više od svega, to je priča o samouništenju jedne duše koja se i sama pita – Zašto? Zašto? Zašto?

1.Dvostruka igra – Departed (2006) Uloge: Leonardo Di Kaprio, Met Dejmon, Džek Nikolson, Mark Valberg, Martin Šin, Alek Boldvin.

Izvor: YT screenshot

Stil je sličan Dobrim momcima. Nema skretanja pogleda nijednog trenutka. Možda se čini kao krimi drama, ali mnogo je više. Neko je naravno kod nas pogledao film i uvidevši da dosta likova radi za obe strane zakona, glupavo preveo film Dvostruka igra. Naziv filma je Departed kao Deceased – Pokojni. Departed kao metafora i za otuđeni. Jer sve je to u tim kratkim brzim rezovima koji prate toliki broj likova. Oko ne sme skliznuti sa ekrana ni za sekund. Ovo je drama sa kriminalnim elementima. Vidimo to u načinu na koji Met Dejmon odvaja sve devojke, i na način na koji namučenog ali dobrog Di Kaprija odbijaju, dok ne sretne nesrećnu dušu u svom momentu raspada. To je drama u svakom deliću kada Di Kaprio mora da spašava živu glavu, a vrlo brzo posle njega i Dejmon. Ali sve što urade, neće biti naročito bitno.