Top 4 Top read

Top 4 – Legendarni ratni filmovi vrhunskih režisera

One take će se ovde skoncetrisati više na ratne filmove nego ratne drame i antiratne filmove. Takođe, treba naznačiti da iako nije na listi, predlažemo da pogledate film koji je izašao na Netflixu, Na zapadu ništa novo (All quiet on the Western front). Film je snimljen po čuvenoj knjizi Erika Marije Remarka. Da se vratimo našoj subjektivnoj četvorci.

4.Pad crnog jastreba (Black Hawk Down) 2001 Režija: Ridli Skot. Uloge: Erik Bana, Džoš Harnet, Tom Sajzmor, Sem Šepard, Orlando Blum, Juan MekGregor, Vilijam Fihtner, Džejson Ajzaks.

Ridli Skot je jednom izjavio da mu je pravljenje filma izuzetno lako. On nacrta ceo film u glavi pa na papiru i tačno zna gde će šta i kako. Ovde je uzeo veliki zadatak na svoja leđa. Priča je američkoj intervenciji u Somaliji koja se završila pogubno po Američku vojsku. Ono što zadivljuje u ovom filmu je skala na kojoj je Ridli Skot uspeo da izvede nekoliko paralelnih priča u raznim delovima grada. Sve likove vezuju padovi dva helikoptera, i kako se moraju pregrupisati sa ranjenicima ne bi li stigli na mesto pada. Angažovana je mlada ali već iskusna ekipa glumaca i dobra ekipa iskusnih matorana (Sem Šepard i Tom Sajzmor). Jednom kada krene to ludilo rata u filmu, ono ne prestaje. I vi ste sve vreme u tom grotlu sa tim vojnicima.

3.Nedostižni most (A Bridge too Far) 1977 Režija: Ričard Atenboro. Uloge: Šon Koneri, Majkl Kejn, Džejms Kan, Lorens Olivije, Robert Redford, Džin Hekman, Eliot Guld, Entoni Hopkins, Rajan ONil.

Vraćamo se malo unazad. 45 godina unazad da vas podsetimo na stari klasik Nedostižni most. Kada smo pisali o najvećim glumačkim ansamblima u jednom filmu, ovo delo nam je među prvima palo na pamet. Mnogi od njih se ne susreću u filmu već svako nosi svoj teret. Ali samo videti Hopkinsa, Konerija, Kejna, Hekmana, Olivijea, Redforda i druge u delu o operaciji Market Garden je izvanredno.

2. Tanka crvena linija (The Thin Red Line) 1998 Režija: Terens Malik. Uloge: Šon Pen, Adrijen Brodi, Džon Travola, Nik Nolti, Vudi Harelson, Džon Sevidž, Džon Kjuzak, Elias Kotis, Ben Čaplin.

Terens Malik se vratio iz mraka, 20 godina nakon što je snimio Days of Heaven, sa ostvarenjem Tanka crvena linija po knjizi Džejmsa Džounsa. Gvadalkanal je poprište priče. Film je iste godine imao konkurenciju u vidu Spasavanja redova Rajana, ali je prišao ratu iz skroz drugog ugla. To će uvek biti glavna tema Terensa Malika i njegovih filmova, borba pojedinca sa vrednosnim sistemom. Ovde je na briljantan način prikazan užas rata i kako on utiče na nekoliko vojnika koji su u središtu. Pratimo unutrašnje monologe mnogih likova o tome zašto su ovde, o osećanju nakon ubistva čoveka, o nemogućnosti slanja ljudi u dalji pokolj. Terens Malik je uradio ono što najbolje zna, napravio je od ratnog filma ili bilo kog filma, umetničko delo.

1.Spasavanje redova Rajana (Saving Private Ryan) 1998 Režija: Stiven Spilberg: Uloge: Tom Henks, Tom Sajzmor, Edvard Berns, Met Dejmon, Beri Peper, Vin Dizel.

Prvih 20ak minuta iskrcavanja saveznika u Francusku i borbe na plaži, ratni veterani jedva su gledali. Izjavili su da je to najtačniji prikaz dešavanja pri iskrcavanju i tog horora. Spilberg je opet, posle Šindlera, pokazao da je više nego dostojan za velike teme. Vrlo subjektivno ćemo izjaviti da je ovo savršen film u onom što je planirao da pokaže. Nema heroizma i nema puno preispitivanja, ali tu su fantastični trenuci kada umirući lekar doziva majku koju kad bi kao klinac sačekao kući budan da popričaju, on bi se pravio da spava. I to ga je izjedalo. Tom Henks je maestralan. Tih, nenametljiv vulkan emocija i sećanja. Akcija je u dva navrata maestralno prikazana i koordinirana. Film kojem se zaista moramo vratit na svakih par godina.