Top 4

Top 4 – Najbolji glumački ansambli u jednom filmu

To su retki trenuci kada se poklope kalendari glumaca, novac i prava ekipa iza kamera. Tad nastaju remek – dela. Mi izdvajamo četiri filma koja su imala toliko nadarenu glumačku ekipu da je bilo za ne poverovati da svi mogu stati u jedan film.

4. Tanka crvena linija (The thin red line) 1998 – Režija: Terens Malik.

Uloge: Džon Travolta, Šon Pen, Nik Nolti, Vudi Harelson, Džon Kjuzak, Elias Kotis, Džim Kavizel, Edrien Brodi, Ben Čaplin, Džordž Kluni, Miki Rurk, Džared Leto, Miranda Oto, Džon C. Rajli, Džon Sevidž

Terens Malik je napravio dva filma u pet godina i onda je 1978. nestao. Posle 20 godina pojavio se sa filmom Tanka crvena linija, nominovanim za 7 Oskara. Nik Nolti je objašnjavao proces snimanja. U sred scene Malik, režiser, bi opazio neko drvo i otišao sa kamermanima to da snimi. Bio je to najčudniji set na kom su se mnogi glumci našli. Ali zato je konačan rezultat egzistencijalne ratne drame bio maestralan. Svako je imao svojih pet minuta i bio je sluga režisera. Mnogim glumcima su sečene scene, a neke naizgled nebitne, dodate kao krucijalne. Tako je Džon Sevidž zamoljen da posle završetka snimanja svojih scena, ipak ostane na setu mesecima, i kad se oseti prilika uleti i mrmlja kako smo svi mi samo prašina.

3. JFK 1991 – Režija: Oliver Stoun.

Uloge: Kevin Kostner, Džek Lemon, Geri Oldman, Sisi Spejsik, Majkl Ruker, Volter Matau, Džo Peši, Tomi Li Džouns, Džon Kendi, Kevin Bejkon, Donald Saterlend

Kada Oliver Stoun pozove, taj poziv se ne odbija. Kostner, Lemon, Saterlend, Bejkon, Li Džouns, Peši. I sve kao prolazno u ovom filmu koji kao da zaista istražuje sile iza ubistva Džona Kenedija, a ne samo da pravi političku triler dramu. Kostner se sjajno snašao u ulozi pravednika koji traži pravdu po svaku cenu. Već je sličnu ulogu imao u Nedodirljivima (Untouchables) Brajana De Palme. Sisi Spejsik kao naivna supruga briljira, a Donald Saterlendov deo je maestralan za sebe.

2. Bure baruta 1998 – Režija: Goran Paskaljević

Uloge: Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Josif Tatić, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Velimir Bata Živojinović, Aleksandar Berček, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović, Miki Manojlović, Dragan Jovanović, Ana Sofrenović, Ljuba Tadić, Voja Brajović, Milena Dravić

Nije što je naš, ali je film briljantan. Sva tragedija jednog naroda ostavljena majstorima kakvih nema da je odigraju. Od najstarijih, dvojice Bata i Mire Banjac pa preko tada srednje ekipe Brajovića, Gage Nikolića i Mikija Manojlovića do novih Trifunovića i Glogovca. Svi su odigrali na nivou kojem se ne parira. Ovo nije nikakvo subjektivno gledanje jer je naš film. Kada se pogleda ova lista, jasno je da je naš glumački talenat glomazan.

1.Vrelina (Heat) – Režija: Majkl Men

Uloge: Al Paćino. Robert De Niro, Val Kilmer, Džon Voit, Tom Sajzmor, Dajen Venora, Natali Portman, Ejmi Breneman, Ešli Džad, Majkelti Vilijamson, Ves Stadi, Ted Levin, Denis Hejsbert, Tom Nunan.

“Pravim krimi dramu. Uzeću i Paćina i De Nira.”

“Kako misliš i? Ko ti još treba?”

“Paaaa…..” – tako zamišljamo razgovor Majkla Mena sa producentima nakon čega im dodaje imena Džon Voit, Tom Sajzmor, Val Kilmer i dalje i dalje. Maestralan film maestralno izveden sa svim glumcima na svom vrhu. Mnogi će reći da je to bila poslednja izuzetna uloga De Nira. Možda su u pravu, ali je bila izuzetna. Mogao je da mu parira samo jedan čovek, a to je Paćino. Za svog lika, detektiva, dodao je mali detalj – bio je navučen na koku. Zato na momente ima neshvatljive nalete. Toliko neočekivane da su se i glumci u radu sa njim zbunjivali. Ali su održali nivo.