Top 4

Top 4 nevoljna filmska heroja 

Kad zagusti neko je jednostavno tu

Preskočićemo debatu oko naziva – superheroj, antiheroj, heroj, junak i uskočiti direktno u novi One takeov Top 4. To jesu junaci, koji su uglavnom tu, zato što niko drugi to neće da obavi. Zato što se jedino istinski osećaju kao svoji kada delaju.

4. Hač Mansel (Bob Odenkirk – Nobody, 2021)

Prvo na listi, ispoštovaćemo mlađe generacije. Svi su bili iznenađeni kada se saznalo da će nekog tabadžiju igrati isti čovek koji je glumio Sola Gudmena u “Čistoj hemiji” i “Bolje pozvati Sola”. Bob Odenkirk se pritom bliži 60oj godini i čine se da za ulogu nije podigao teg ni pet puta. Ali kad je došlo vreme da zasija kao povučeni i porodični čovek koji zna da odbrani sebe, poleteo je. Njegov lik Hač je sa strane, gleda kako mu život prolazi, ali nešto ga opasno svrbi kada vidi loše delo. “Kažu da Bog ne zatvara jedna vrata, a da druga ne otvori. Molim te bože, otvori ova vrata”, kaže Hač i nastaje haos.

3. Martin Rigs (Mel Gibson – Smrtonosno oružje 1,2,3 i 4)

“Da li zaista želiš da skočiš? Ajmo onda zajedno” – tako upoznajemo Martina Rigsa dok pokušava da odgovori potencijalnog samoubicu od skakanja. Rigsu su u toku filmova ubijene dve žene i treća ranjena. On nije lud, samo je jako gladan. Muzika koje poslužila da ga opiše (Klepton, Senborn, Kejmen) je maestralna. Muzika je sve vreme maestralna. Rigs je jednom iščašio rame i može to da uradi kad mu se prohte, recimo da dobije opkladu. Ali je jedno je nepromenljivo. Beskompromisno je lojalan partneru i nikad ne popušta. Ne želite da se nađete na lošoj strani Martinu Rigsu. Više o fantastičnoj hemiji Glovera i Gibsona u nekom od idućih tekstova.

2. Robert MekKol (Denzel Vošington – The Equalizer 1 i 2)

Izvor: YT screenshot

Ipak je to Denzel. ,,Imam za tebe 9800 dolara da pustiš devojku” – pokušava da laganim razgovorom ubedi nasilnike. Jer on je digao ruke od nasilnog života. Svima daje fer šansu. Međutim, momci nisu hteli da prihvate ponudu i još su ga nazvali dekicom. Svi mi koji pratimo Denzela decenijama, znamo da se to ne radi. Znamo da bi se po nekima Man on Fire trebao naći ovde, ali u Equalizeru, Robert MekKol je pravi heroj.

1. ,,A imao sam tako savršen mamurluk” – Džon Meklejn (Brus Vilis – Umri muški 1,2,3,4,5)

Meklejn je sinonim za čoveka koji je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme…..ali za negativce. Svaki put će mu raskrvariti majicu i razbiti glavu, ali završava se sa Jippee Ki Yay motherfu..er. Džon je spreman da uradi sve, čak i da ode u Harlem sa…..pa ne baš popularnim znakom u tim krajevima. Lik je esencija nevoljnog junaka. Želi da izgura mamurluk i pomiri se ili posvađa sa ženom. Ali oni ga uporno napadaju. Čovek bi pomislio da će naučiti posle prva dva filma, međutim….