Top 4

Top 4 – Omiljeni “One take”gradovi Evrope

Putovali smo prilično po Evropi. Ne može se nikako reći koji grad je najlepši na bilo koji način. Ali da vam grad postane omiljen, tu se tek moraju poklopiti razne stvari. Vaše startno raspoloženje, ljudi na koje naletite, delovi grada koje vidite, vreme…..sve igra veliku ulogu. Iz tog ugla, One take iznosi svoja omiljena Top 4 grada.

4. Brisel

Ubod u oko. Otkud Brisel? Pa kao što smo rekli, potrefilo se sve. Grad se otvorio u tri dana vedrim vremenom i svojim parkovima i trgovima. Predgrađa su bila dovoljno prelepa da čoveku srce preskoči. Ignorisali smo sva predstavništva, ali smo posetili muzej muzičkih instrumenata, gde je jedan deo ostavljen i za one sa područja Srbije. U suncu koje se igralo sa par vedrih oblaka, i mirom u parkovima provodili smo vreme.

3. Sankt Peterburg

Ovaj grad je toliko lep da nedelju dana u njemu se čini kao posao koji se mora platiti. Toliko prelepih zgrada i ulica odavno nismo videli. Dugo u noć bismo razmišljali o tome dok nas grickaju komarci (grad izgrađen u močvari). To ostaje grad koji nije u našoj sposobnosti za opisati ali će se naći na listi i ostati u našem sećanju.

2. Herceg Novi

Izvor: N.F.

Pitate se, kako se pored svih lepota Pariza, Budimpešte, Praga, Minhena, pa i Kotora, na listi može naći Herceg Novi? Neobjašnjivo možda, ali grad ima dušu. Nisu džabe o njemu pisali svi naši najveći pisci. Nađemo se u ovom gradu u sred bela dana ili u sred noći, sami smo sa gradom, povezani. Njegov pogled je neverovatan i nije uzidan kao eksponat. Prošetate starim gradom i nađete se kod Muzičke škole sa pogledom na topove koji štite obalu, ili produžite malo niže pa izađete na tvrđavu Forte Mare. Pojedete pljeku dok duboko udišete morski vazduh. Na kraju…..ma bilo kada….pravac u Pivnicu na pivo.

1. Barselona

Izvor: N.F.

Odmah uz sećanje na Barselonu idu Fredi Merkjuri i Monserat Kabalje. Iskreno, sumnjali smo. Bili smo puni sumnje. Izvikano mesto. Opekli smo se sa Parizom. Ali čim smo stigli bili smo nokautirani. Bio je to pravi trenutak na pravom mestu. Sunce nas je pratilo svuda. I nisu grad digli na viši nivo određene građevine, nego sve. Ceo vajb grad pulsira morem, letom, nonšalantnošću. Devojke sa vama pričaju kao da ste kućni gost. U svemu i svakome vlada doza opuštenosti kakvu ne biste nigde mogli zamisliti. Samo vam u ušima odzvanja Barseloooooonaaaaaa.