Top 4 Top read

Top 4 prirodna strelca 

Četvorka brutalnih napadača koji su retko promašivali

Vreme je za novu Top 4 listu. Kao i kod stend ap komedije, One take se primarno okreće ukusu a ne nekom “objektivnom premeravanju”. Na ovoj listi moglo se naći hiljade odličnih napadača. Mi vam predstavljamo četvoricu.

4. Romario – Nemilosrdni brzanjac

Smatran jednim od najboljih igrača koji su igrali ovu igru. 1994. godine osvojio je titulu prvaka sveta sa Brazilom i titulu najboljeg igrača na svetu. Poznat po sebičluku, verovatno mu je ovo drugo bilo draže. Pričalo se da nije trenirao, da je izbegavao saigrače ili ih maltretirao. Ono što je sigurno – niste želeli ovog čoveka u vašem šesnaestercu. Retko je promašivao. Takva brzina i promena tempa viđali su se retko. Romario je najveće dane slave imao u Barseloni od 1993e do 95e. Otišao je iz kluba zbog neslaganja sa trenerom. Imao ih je često. Ostaće upamćen kao čovek koji je postigao 1000 golova. Naravno samo on ih je izbrojao do 1000, ali njemu dovoljno. Za nostalgičare je preporučljivo pogledati Svetsko prvenstvo 94e i golove, kao i poteze kojima je slamao protivnike.

3. Mario Žardel – smrt za golmane

Žardel je vrhunac svoje karijere imao od 1996. do 2003. godine. Iako nije igrao u samom vrhu svetskog fubala, dve zlatne lopte za najboljeg strelca Evrope dovoljno govore o kakvom kalibru je reč. Možda je bolje poigrati se statistikom.

TimSezonaBroj nastupa Broj golova
Porto96-973130
Porto97-983026
Porto98-993236
Porto99-20003238
Galatasaraj00-012422
Sporting01-023042
Sporting02-031911

Žardelov saigrač u Portu Ljubinko Drulović bio je asistent solidnog broja Žardelovih golova. Čak je kružila priča, da kada je Žardel dobio nagradu “Zlatna lopta” za najboljeg strelca Evrope, Druloviću je kupio zlatan sat.

2. Poljska mašina – Robert Levandovski

Ako u jednom od najboljih timova sveta odigrate 253 ligaška meča, i postignete 238 golova u jednoj od najvećih liga sveta, vi ste mašina. Nema dalje rasprave. Upravo to je Robert Levandovski, momak koji deluje kao da sa najvećim zadovoljstvom toči benzin u obližnjoj pumpi. I pre Bajerna, punio je mreže u Borusiji, ali onda je odlučio da baš pretera. A svet je ostavio u šoku sa pet golova u devet minuta. Neko i dalje ne može da poveruje, pa ćemo ponoviti. Pet golova u devet minuta!!!

1.Vreme je za staru dobru fudbalsku romantiku – Gabrijel Batigol Batistuta

Kod ovog čoveka se znala jedna stvar – biće na pravom mestu u pravo vreme. Da postigne gol, asistira ili odvuče odbrambene igrače, Batigol je bio čovek za vas. Kad su u Srbiji svi počeli da briju glave, Batigol je nosio dugu frizuru. Kako kaže Baron, Bati je upravo od njega pozajmio izgled, pokazavši brici: “Isto kao ovom momku.” Baron dodaje: “Skroman dečko, šalje sve pare kevi”. Tako nam se i činio. Devedesete smo proveli gledajući najveće okršaje italijanske lige i čoveka koji je celu deceniju poklonio Fiorentini. Posle prelaska u Romu, ima “nesreću” da da gol “svom” klubu i ne krije suze. Za Argentinu je odigrao 78 mečeva i postigao čak 56 golova, boreći se za svoj tim na tri Svetska prvenstva.